ŠTITI OKOLIŠ, split, rujan 2001.


PREDGOVOR
Mogucnost odgovornog odlucivanja o vlastitoj egzistenciji i sudbini temeljna je pretpostavka demokracije. Mnogi nisu svjesni kakav i koliko neupitno vazan dio tog odlucivanja proizlazi iz naseg neposrednog odnosa prema okolisu. Jednako tako, vrlo cesto jos i vise, postaje vazno na koji se nacin odnosimo prema inicijativama i programima glede zastite okolisa i ocuvanja prirodne bastine i izvora. To vrijedi koliko za postojece, toliko, ili cesto jos mnogo vise, za planirane ili pak ocito nuzne a tek namjeravane zahvate koji trebaju postati opravdani i tesko nadomjestivi dio suvisle cjeline. Cjeline golemog zadatka odgovornosti prema jedinoj nam Zemlji, Prevazni dio tog zadatka predstavlja zastita okolisa.

Covjecanstvo se nalazi u dubokoj krizi. Obicno to i ne primjecujemo, pritisnuti svakodnevicom, u neprestanoj trci s vremenom. Pogotovo nismo svjesni da kriza traje, stovise da se produbljuje, da se njezin kraj cak niti ne naslucuje. Opisati tu krizu, nije nimalo jednostavno, kolikogod ona bila ocita. Na prvom koraku, bit ce dovoljno spomenuti da vise od milijarde ljudi i djece, najmanje jedna cetvrtina covjecanstva, nema i nece niti do svoje smrti imati ni najosnovnije uvjete za zivot i prezivljavanje. Nece imati hrane niti pitke vode, koliko treba da prezive. Nece imati nikakve mogucnosti da se zastite od bolesti, studeni, vremenskih nepogoda. Konacno, i od sve strasnijih i okrutnijih ratova. Nikada dosad u povijesti covjecanstva, tako velik dio ljudskog roda nije bio tako bezizgledno i okrutno otpisan od onih koji u najvecoj mjeri upravljaju sudbinom svijeta. Jos dvije cetvrtine covjecanstva zivi i pati se u tesko podnosljivoj ili posve nepodnosljivoj bijedi i svakovrsnoj neimastini. Vecina je osudena na oskudicu ili cak potpuni nedostatak pitke vode. Sjetimo se, u Hrvatskoj pitkom vodom peru ulice.

Ekoloski aspekt krize bitno ukljucuje problem zastite okolisa i ocuvanja prirodne bastine. Uzeti u ruke ovu knjizicu i procitati je od korice do korice, jedan je od dobrih nacina kako o tome nesto nauciti. Knjizica, pisana ponajprije za vrlo mlade stioce, otvorena je poput prozorcica prema golemom polju problema rada u podrucju zastite okolisa. Nece biti suvisna niti starijima, ponegdje bas i potrebna. Pazljivom stiocu pokazat ce putove osnovnog razumijevanja i obavijestenosti o podrucju. Pruzit ce takoder niz vrlo korisnih savjeta i uputa onima koji odluce biti djelatno odgovorni prema okolisu i prirodnoj bastini, neovisno o zivotnoj dobi ili drustvenom polozaju. To je njezina velika vrlina, s tom je namjerom i pisana. S tom se namjerom i upucuje citateljstvu. Da u tome i uspije, pogotovo kod mladih citatelja, najmanje je sto mozemo pozeliti.

Prof. dr. Stanko Ursic

POGOVOR

Djeca cine gotovo polovicu stanovnisva brojnih zemalja u razvoju.
Znas li da mladez cini priblizno trecinu svjetskog stanovnistva?
Poslovica kaze: „ Na mladima svijet ostaje".
Neki odrasli kazu: „Zemlju smo posudili od svoje djece i unuka".
Ako je to zaista tako, onda odrasli djeci i mladezi moraju dati mogucnost sudjelovanja u odredivanju vlastite buducnosti.
Odrediti vlastitu buducnost znaci ponajprije upoznati sadasnjost i za nju preuzeti svoj dio odgovornosti. Rijec odgovornost krije u sebi rijec odgovor. Preuzesti odgovornost znaci uciti razlikovati bitno od nebitnog, opredijeliti se, odabrati i tako pokusati odgovoriti na pitanja svakodnevnog zivota. Jedno od njih je i pitanje oneciscenja i zastite okolisa.
Mozda ces pomisliti: Za stanje u okolisu odgovorni su odrasli, politicari, roditelji, nastavnici, susjedi... Ili ces mozda reci: Sto mogu uciniti sam/a kad vecina ostalih za to ne mari....
Ipak, vjerujemo da ces citajuci ovu knjizicu uvidjeti da se zastita okolisa tice svakoga od nas i - sto je jos vaznije- da zastiti okolisa mozes i sam/a mnogo pridonijeti.
Zastita okolisa ovisi o znanju. Ponesto ces vjerujemo nauciti iz ove knjizice. Njom zelimo
- ukazati na neke probleme oneciscenja okolisa
- potaknuti na razmisljanje i suosjecanje sa svim stvorenim
- pokazati da nisi nemocan/na
- i da mozes nesto uciniti za zastitu prirode
Ali, zastita okolisa ne ovisi samo o znanju, ona u mnogome ovisi i o srcu. Sigurno si vec mnogo puta na razne nacine pokazao/la svoje suosjecanje s drugima: Posjet bolesnom prijatelju, pomoc staroj baki, novcani prilog za pomoc gladnima....Sve su to znakovi tvog suosjecanja...Ako suosjecas s drugim ljudima, lakse prihvacas i postujes njihove potrebe. To takoder vrijedi i za zivotinje i za cijelu zivu i nezivu prirodu. Postivanje potreba bliznjih i suosjecanje sa svim stvorenim - temelj je zastite okolisa.

Zeljko Kramaric´

 
 
udd | 10000 Zagreb | Stjepana Radića 3 | tel/fax. (0385 1) 631 0039 | udd@zg.htnet.hr.