|
Znanstvenici
vec godinama objavljuju studije kojima upozoravaju da mnogi
dodatci hrani (oznaceni E-brojevima) izazivaju kod ljudi sindrom
hiperaktivnosti, alergijske reakcije, glavobolje ili metabolicke
poremecaje. Reakcije odgovornih institucija na ta otkrica
prespore su i nedostatne, a prehrambena industrija takve rezultate
uglavnom ignorira. Ipak, uz pritisak javnosti, te razlicitih
udruga za zastitu potrosaca i malobrojnih odgovornih znanstvenika,
mnogi stetni dodatci hrani zavrsili su na groblju prehrambenih
aditiva.
Na toj crnoj listi nalaze
se kancerogena umjetna bojila, poput "sudan"-zutog
(zabranjeno 1965.) i "violet"-ljubicastog bojila
(zabranjeno 1973.), kobaltove soli (ostecuju srce, zabranjene
1966.), konzervans za pica dietil-pirokarbonat (karcinogen,
zabranjen 1972.), sintetski zasladivac p-etoksi-fenilurea
(uzrokuje rak jetre, zabranjen 1950.)... Zbog sumnja da uzrokuje
rak, Americka agencija za hranu (FDA) zabranila je godine
1976. upotrebu aditiva Amarantha u hrani. Danas isti aditiv
sluzi kao bojilo za vino i kavijar. U ovoj knjizi nalazi se
pod brojem E123.
Pozivajuci se na nacelo
opreza, Odbor za okolis i javno zdravstvo Europskog parlamenta
sastavio je g. 2000. novu crnu listu aditiva za koje se drzi
da mogu stetiti ljudskom zdravlju, te se zahtijeva stroga
procjena opravdanosti njihove upotrebe u hrani. Rijec je o
konzervansima poput benzoata (E210-E219) i dimetildikarbonata
(E242), emulgatorima poput polioksietilen-stearata (E431)
i polisorbata (E432-E436), pojacivacima okusa poput glutamata
(E620-E625), te razlicitim sintetskim tvarima za bojenje (npr.
E110), talozenje (E1201), pjenjenje (E900) i slicno. Vrlo
je vjerojatno da ce velik dio tih kemikalija kroz neko vrijeme
takoder zavrsiti na groblju prehrambenih aditiva.
Svi ti primjeri upozoravaju
da su ljudi, unatoc nadzoru i uvjeravanjima sluzbenih institucija
da su u pitanju korisne i neopasne tvari, sustavno bili izlozeni
stetnom djelovanju razlicitih aditiva. Na sluzbenoj listi
prehrambenih aditiva oznacenih E-brojevima (ukljucujuci i
gore nabrojene aditive), koju ja 2003. godine odobrilo Ministarstvo
zdravstva Republike Hrvatske, jos se uvijek nalazi vise od
300 razlicitih spojeva!
Citav spektar tih kemikalija predstavljen je u ovoj knjizi.
Iako mnogi aditivi nisu stetni (poput vitamina C, natrijeva
karbonata ili limunske kiseline), postoji znatan broj aditiva
kojima nije mjesto u hrani. Velik broj sintetskih tvari u
hrani nema nikakve prehrambene vrijednosti. Hrana se impregnira
sintetskim bojilima radi boje, sintetskim aromama radi mirisa,
a pojacivacima okusa - radi okusa. Poruka takve naopake manipulacije
jest da prirodna hrana nema dobru boju, miris niti okus. Neprimjerena
asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane u obliku
sintetskih aditiva izoblicila je nas odnos prema hrani i prirodi.
Nazalost, osim "ozakonjenih"
aditiva, hrana je natopljena i drugim stetnim tvarima koje
nastaju prilikom priprave hrane (npr. przenjem krumpira nastaje
neurotoksin akrilamid u koncentracijama i do 8000 puta vecima
od dopustenih), tvarima koje namece industrijska poljoprivreda
(npr. pesticidi), ili tvarima koje migriraju u hranu iz plasticne
ambalaze (poliklorirani bifenili, semikarbazidi). Taj kemijski
arsenal, zajedno s E-brojevima, mijenja sastav, ali i cijenu
hrane.
Stoga javnost ima pravo na svaku informaciju
i svako upozorenje. Informiranjem javnosti ostvaruje se demokratsko
nacelo "right-to-know", a upozoravanjem podupire
se europsko nacelo opreznosti ("better-safe-than-sorry").
Ova knjiga omogucuje ljudima slobodniji i odgovorniji izbor.
Doc.dr.
Valerije Vrcek, dipl.inz.med.biokemije
|
|
sadrzaj:
-
Što su prehrambeni aditivi i zašto se upotrebljavaju? -
Koje vrste aditiva postoje i kako su svrstani? - Kojim
namirnicama je dopušteno dodavanje prehrambenih aditiva? -
Kojim je namirnicama zabranjeno dodavanje aditiva?
- Tko i kako regulira upotrebu prehrambenih aditiva?
- Tko jamci zdravstvenu ispravnost prehrambenih aditiva?
- Zašto treba obratiti pozornost na etiketu proizvoda?
- Za koje aditive vrijede posebna pravila o deklariranju?
- Kada se aditive ne mora deklarirati ili što je princip
“prijenosa” ? - Moramo li gutati sve što nam se nudi?
- Koji se aditivi upotrebljavaju u pojedinim grupama
namirnica? - Bojila - Konzervansi - Antioksidansi,
regulatori kiselosti - Zgušnjivaci, emulgatori -
Regulatori kiselosti, tvari za sprecavanje zgrudnjavanja -
Pojacivaci okusa - Tvari za zasladjivanje, tvari za
poliranje, modificirani škrobovi - A do Z -
Literatu
knjižica
se može kupiti u knjižarama:
profil, mozaik knjiga, vbz, morpurgo...
linkovi:
www.tportal.hr/fset.html
|