UDRUGA ZA DEMOKRATSKO DRUŠTVOUDD
u suradnji s udrugom za brobu protiv korupcije
TRANSPARENCY INTERNATIONAL - HRVATSKA

a uz potporu
-EUROPSKE KOMISIJE,
-MINISTARSTVA ZNANOSTI, PROSVJETE I ŠPORTA,
-UREDA REPUBLIKE HRVATSKE ZA LJUDSKA PRAVA i
-WESTMINSTERSKE FONDACIJE ZA DEMOKRACIJU

organizira instruktivne seminare za nastavnike, te radionice za ucenike srednjih škola i gimnazija Protiv korupcije. Pozvani su nastavnici iz predmeta: politika i gospodarstvo, sociologija, etika, kao i zainteresirani nastavnici iz drugih predmeta.

Osnovni cilj seminara je razvijanje svijesti nastavnika srednjih škola o štetnim posljedicama korupcije, te njihova priprema za rad s ucenicima kroz interaktivno ucenje o korupciji, njezinim pojavnim oblicima, metodama za njezino suzbijanje, te razvijanje modela za ucinkovitu prevenciju korupcije u srednjim školama. Na primjerima razgovora, igre, samostalnih istrazivanja ispitat ce se mogucnosti poticanja i podupiranja aktivnog sudjelovanja ucenika u procesa stjecanja znanja o borbi protiv korupcije primjenjivih u svakodnevnom zivotu pri cemu valja teziti za tim da ucenik od pasivnog primatelja informacija postane angazirani subjekt. Seminar se temelji na knjizici dr. Nevena Šimca PROTIV KORUPCIJE(biblioteka UDD-a Mala škola demokracije) koja je namijenjena mladima i koja obraduje goruce probleme borbe protiv korupcije.

Prijavom na instruktivni seminar nastavnici se obvezju kroz aktualnu školsku godinu organizirati radionice s ucenicima u svojim školama. U svakoj radionici trebalo bi sudjelovati 25 ucenika koje nastavnik izabire prema motivaciji. Potom ce za te grupe ucenika biti organizirane radionice u udrugama, kako bi se upoznali s mogucnostima što ih pruza angazman u civilnom društvu. U suradnji s nastavnicima projektni tim ce izraditi materijale za rad s ucenicima: brošuru, CD-e, radne listice, igre, istrazivanje, postere i letke. Za informiranje i senzibiliziranje šire javnosti redovito ce se o svim aktivnostima izvješcivati novinari, a izradit ce se radio poruke i televizijski spot.

 

 
Neven Šimac, PROTIV KORUPCIJE, pdf, 507 KB
 
Kome prijaviti korupciju u Republici Hrvatskoj?
ZAKONSKO ODREĐENJE KORUPTIVNIH KAZNENIH DJELA
PRIJEDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU
KONVENCIJE UJEDINJENIH NARODA PROTIV KORUPCIJE, pdf
KVIZ
protiv korupcije, ppt
korupcija_i_socijalni_kapital.ppt
Protiv_korupcije.ppt
prezentacija-Zagreb.ppt
korupcija1.ppt
anketa koje su o korupciji proveli učenici u svoji sredinama
radionica Protiv korupcije (fotografije)
 

ZAHVALJUJEMO Provedbu projekta omogućili

Delegaciji Europske komisije preko programa Europske inicijative za demokraciju i ljudska prava
Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa RH
Westminsterskoj fondaciji za demokraciju

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

udd | 10000 Zagreb | Stjepana Radića 3 | tel/fax. (0385 1) 631 0039 | udd@udd.hr.