PRIOPĆENJE
U POVODU 16. LISTOPADA,
SVJETSKOG DANA HRANE
U
prigodi 16. listopada, Svjetskog dana hrane, Udruga za demokratsko
društvo (UDD) želi skrenuti pažnju javnosti na projekt "Savjetovalište
za E-brojeve", što ga je pokrenula u suradnji sa zagrebačkim
Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, a uz potporu
Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
Projekt se temelji na knjižici "Što se krije iza E-brojeva?
Aditivi u hrani", autorica Dade Lerotić i Ivane Vinković-
Vrček, a stručni tim "Savjetovališta za E-brojeve"
predvodi prof. dr. Valerije Vrček.
U okviru projekta pokrenuta je internetska starnica, http://e-brojevi.udd.hr
s opširnim informacijama o aditivima u hrani (E- brojevima)
dopuštenima u Republici Hrvatskoj, a po uzoru na najbolje svjetske
portale iz te domene donosi novosti koje se tiču E-brojeva,
sigurnosti hrane, itd. Posjetitelji/ce stranice mogu također
postavljati pitanja na koja odgovaraju članovi ekspertnog tima.
Portal http://e-brojevi.udd.hr već funkcionira kao svojevrsni
servis cjelokupne javnosti, a u samo 4 mjeseca posjećen je više
od 10 000 puta.
Neprimjerena asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane
u obliku sintetskih aditiva izobličila je naš odnos prema hrani
i prirodi. Dok mnogi aditivi u zdravstvenom smislu predstavljaju
pravo kemijsko nasilje nad hranom, u kulturološkom smislu čine
nasilje suvišnoga. Osim što ugrožavaju zdravlje i narušavaju
zdrav odnos prema hrani, oduzimaju potrošačima pravo na izbor.
Stoga je potreban otpor takvom nasilju, no oblik tog otpora
ovisit će o stupnju naše kulture prehrane. Nažalost, kultura
prehrane u Hrvatskoj reducirana je na jeftina i brza rješenja
iz vrećica, smrznute proizvode, instant-juhe, fast-food surogate...
Konzerva je postala simbol zdravstvene ispravnosti!
Stoga uskoro u okviru projekta "Savjetovalište za E-brojeve"
kreće edukacija nastavnika kroz radionice koje će UDD organizirati
u suradnji sa zagrebačkim Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu
i šport. Cilj radionica je informirati nastavnike osnovnih i
srednjih škola, a preko njih i mlade kako bi mogli odgovornije
odlučivati o tome što kupuju i konzumiraju.
Posebne radionice organizirat će se za odgojite/ljic/e iz predškolskih
ustanova te kuhar/ic/e u pretškolskim ustanovama, učeničkim
domovima i školama.
Nastavnicii i svi ostali sudionici projekta dobit će knjižicu
„Što se krije iza E-brojeva?"koje će se u tu svrhu tiskati
po treći put i u kojoj će biti posebno označeni aditivi koje
bi trebalo izbjegavati u dječjoj prehrani.
Sve aktivnosti u okviru projekta omogućuju ljudima slobodniji
i odgovorniji izbor hrane, a prehrambenu dezorijentaciju mogu
pretvoriti u zdravu i kvalitetnu kuhinju.
Dada
Lerotić, voditeljica projekta
 |
uz
potporu
Nacionalne zaklade
za razvoj civilnog društva |
 |
i
u suradnji sa zagrebačkim Gradskim uredom za obrazovanje,
kulturu i šport.
|