PRIOPĆENJE U POVODU 16. LISTOPADA,
SVJETSKOG DANA HRAN
E

U prigodi 16. listopada, Svjetskog dana hrane, Udruga za demokratsko društvo (UDD) želi skrenuti pažnju javnosti na projekt "Savjetovalište za E-brojeve", što ga je pokrenula u suradnji sa zagrebačkim Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, a uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Projekt se temelji na knjižici "Što se krije iza E-brojeva? Aditivi u hrani", autorica Dade Lerotić i Ivane Vinković- Vrček, a stručni tim "Savjetovališta za E-brojeve" predvodi prof. dr. Valerije Vrček.

U okviru projekta pokrenuta je internetska starnica, http://e-brojevi.udd.hr s opširnim informacijama o aditivima u hrani (E- brojevima) dopuštenima u Republici Hrvatskoj, a po uzoru na najbolje svjetske portale iz te domene donosi novosti koje se tiču E-brojeva, sigurnosti hrane, itd. Posjetitelji/ce stranice mogu također postavljati pitanja na koja odgovaraju članovi ekspertnog tima. Portal http://e-brojevi.udd.hr već funkcionira kao svojevrsni servis cjelokupne javnosti, a u samo 4 mjeseca posjećen je više od 10 000 puta.

Neprimjerena asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane u obliku sintetskih aditiva izobličila je naš odnos prema hrani i prirodi. Dok mnogi aditivi u zdravstvenom smislu predstavljaju pravo kemijsko nasilje nad hranom, u kulturološkom smislu čine nasilje suvišnoga. Osim što ugrožavaju zdravlje i narušavaju zdrav odnos prema hrani, oduzimaju potrošačima pravo na izbor. Stoga je potreban otpor takvom nasilju, no oblik tog otpora ovisit će o stupnju naše kulture prehrane. Nažalost, kultura prehrane u Hrvatskoj reducirana je na jeftina i brza rješenja iz vrećica, smrznute proizvode, instant-juhe, fast-food surogate... Konzerva je postala simbol zdravstvene ispravnosti!

Stoga uskoro u okviru projekta "Savjetovalište za E-brojeve" kreće edukacija nastavnika kroz radionice koje će UDD organizirati u suradnji sa zagrebačkim Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport. Cilj radionica je informirati nastavnike osnovnih i srednjih škola, a preko njih i mlade kako bi mogli odgovornije odlučivati o tome što kupuju i konzumiraju.

Posebne radionice organizirat će se za odgojite/ljic/e iz predškolskih ustanova te kuhar/ic/e u pretškolskim ustanovama, učeničkim domovima i školama.

Nastavnicii i svi ostali sudionici projekta dobit će knjižicu „Što se krije iza E-brojeva?"koje će se u tu svrhu tiskati po treći put i u kojoj će biti posebno označeni aditivi koje bi trebalo izbjegavati u dječjoj prehrani.
Sve aktivnosti u okviru projekta omogućuju ljudima slobodniji i odgovorniji izbor hrane, a prehrambenu dezorijentaciju mogu pretvoriti u zdravu i kvalitetnu kuhinju.

Dada Lerotić, voditeljica projekta


uz potporu
Nacionalne zaklade
za razvoj civilnog društva

i u suradnji sa zagrebačkim Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport.

 


protiv korupcije
radionice Štiti okoliš
savjetovalište E-brojevi
udd | 10000 Zagreb | Gotovčeva 6 | tel/fax. (0385 1) 631 0039 | udd@udd.hr.