KONFERENCIJA ZA TISAK

petak, 1. lipnja 2007. u 11h
u prostorijama Gradskog ureda za obrazovanje,
kulturu i sport grada Zagreba, Ilica 25 (soba 8),

povodom predstavljanja internet stranice o E-brojevima:
e-brojevi.udd.hr
i najave početeka rada Savjetovališta o E-brojevima.


Znanstvenici već godinama objavljuju studije kojima upozoravaju da mnogi dodaci hrani (označeni E-brojevima) izazivaju kod ljudi sindrom hiperaktivnosti, alergijske reakcije, glavobolje ili metaboličke poremećaje. Reakcije odgovornih institucija na ta otkrića prespore su i nedostatne, a prehrambena industrija takve rezultate uglavnom ignorira.

Ipak, javnost ima pravo na svaku informaciju i svako upozorenje. Informiranjem javnosti ostvaruje se demokratsko načelo right-to-know, a upozoravanjem podupire se europsko načelo opreznosti (better-safe-than-sorry).

Stoga Udruga za demokratsko društvo (UDD), Zagreb, uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba pokreće projekt Savjetovalište za E-brojeve. Projekt se temelji na knjižici Što se krije iza E-brojeva?, autorica Dade Lerotić i Ivane Vinković Vrček koja je u svoja dva izdanja (2004. i 2005.) pobudila veliku pažnju javnosti.

U okviru projekta pokrenuta je internetska starnica, e-brojevi.udd.hr s opširnim informacijama aditivima u hrani (E-brojevima) dopuštenima u Republici Hrvatskoj, a po uzoru na najbolje portale iz te domene, donosit će novosti koje se tiču E-brojeva, sigurnosti hrane, itd. Osim toga, posjetitelji/ce stranice moći će postavljati pitanja na koja će odgovarati članovi ekspertnog tima u sastavu:

prof.dr. Valerije Vrček, dipl. inž. med. biokemije, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
doc.dr. Željko Krznarić, dr. med., Medicinski fakultet, Zagreb
doc. dr. Senka Djaković, dipl. inž. kemije, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
mr.sc. Ivana Vinković Vrček, dipl. inž. med. biokemije, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
mr.sc. Danijel Ljubas, mr. ph., Varaždin

Dok će portal e-brojevi.udd.hr funkcionirati kao svojevrsni servis cjelokupne javnosti, dotle će poseban naglasak u okviru projekta biti stavljen na osvješćivanje učenika osnovnih i srednjih škola i to edukacijom njihovih nastavnika kroz radionice koje će UDD u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba organizirati početkom šk. god. 2007/08. Posebne radionice organizirat će se za odgojiteljice iz predškolskih ustanova, te predškolske i školske kuhar/ic/e koji prema našim spoznajama koriste podosta namirnica s aditivima koje bi trebalo izbjegavati.

Za školske knjižnice i školske kuhinje, te nastavnike koji budu sudjelovali u projektu, tiskat će se novo izdanje knjižice Što se krije iza E-brojeva?.

Sve aktivnosti u okviru projekta imaju za cilj informirati građane, posebno mlade, kako bi mogli slobodnije i odgovornije odlučivati o tome kakvu hranu (ne) žele kupovati i jesti.Projekt provodi Udruga za demokratsko društvo UDD, Zagreb uz potporu :

Nacionalne zaklade
za razvoj civilnog društva
i uz partnerstvo sa zagrebačkim Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba.

 

udd | 10000 Zagreb | Gotovčeva 6 | tel/fax. (0385 1) 631 0039 | udd@udd.hr.