Edukativni MATERIJALI UDD_a NA INDEXu:2007


Na ovogodišnjem prestižnom dizajnerskom natječaju Index:2007 od pristiglih 340 radova u finalni Top Nominees odabrano je 112 radova.
Među nominiranima za internacionalnu dizajnersku nagradu je i rad
Ne dvoji_ODVOJI, Tomislava Lerotića, profesora na studiju Dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, člana Udruge za demokratsko društvo UDD.

Rad se sastoji od igre, dopisnica i platnene vrećice, a koristi se kao didaktički materijal na instruktivnim seminarima ŠTITI OKOLIŠ za učitelje osnovnih škola koje UDD provodi od 2004.
Dosad je na seminarima sudjelovalo oko 100 učitelja. Oni su u svojim školama organizirali radionice s učenicima koristeći nominirane materijale.
Kroz igru Ne dvoji_ODVOJI učenici na zabavan način otkrivaju da otpad sadrži vrijedne (s)tvari koje se mogu ponovno upotrijebiti ili reciklirati, uče razlikovati vrste otpada, uče prepoznati opasni otpad i važnost njegovog odvojenog prikupljanja...
Dopisnica Ne dvoji_ODVOJI namijenjena je onima koji bi htjeli odvajati otpad, ali u blizini njihovog mjesta stanovanja nema spremnika za različite vrste otpada. Dopisnicu mogu poslati odgovornim osobama u svom gradu s molbom da se postave spremnici za odvojeno prikupljanje otpada kako to predviđa zakon o otpadu.

Platnena vrećica, dopisnica i igra Ne dvoji_ODVOJI dio su inicijative protiv nepotrebnog gomilanja i uništavanja sekundarnih sirovina na odlagalištima otpada.

Nagrada Index najprestižnija je nagrada za dizajn, a dodjeljuje se svake druge godine u Kopenhagenu i to u pet kategorija: tijelo, dom, posao, igra i zajednica. Pobjednici se nagrađuju sa 100 000 EU. Rezultati ovogodišnjeg natječaja očekuju se u kolovozu.

Nominirani rad realiziran je u okviru UDDovog projekta ŠTITI OKOLIŠ uz potporu Ministarstva zaštite okoliša prostornog uređenja RH i Grada Splita.

Više o nominiranom radu i drugim radovima/inicijativama
Tomislava Lerotića može se vidjeti na www.lerotic.de/neDvojiUDD_Udruga za demokratsko društvo u suradnji s Centrom R. Schuman i Europskim krugom – Hrvatska,
uz potporu Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga druątva, u okviru projekta Premostiti informacijsku prazninu o europskim integracijama u Republici Hrvatskoj nastavlja
ciklus radio emisija
Ususret Europi


u ponedjeljak, 19. veljače 2007, u 17.30

Europske integracije: sumnje, strahovi, nesigurnosti,…

na Hrvatskom katoličkom radiju HKR


Sljeme 103,5 mhz
Split 97,9 mhz
Biokovo 107,9 mhz
Šibenik 104,5 mhz
Vinkovci 104,9 mhz
Osijek 98,6 mhz
Slavonski Brod 98,7 mhz
Vukovar 102,4 mhz.

---------------------------------------------------------------------
Info: UDD - Udruga za demokratsko društvo 1000 Zagreb, Gotovčeva 6
tel/fax. 01 63 10 039 gsm 098 314 951 udd@zg.t-com.hr

Sa snimanja prve emisije na HKR-u iz ciklusa "Ususret Europi", 15. sijecnja 2007.
Gosti emisije: gdja Marija Pejcinovic-Buric, drzavna tajnica MVPEI, Nj. E. Vincent Degert, sef Delegacije Europske komisijeu Republici Hrvatskoj i dr. Neven Šimac predstavnik triju partnerskih udruga koje provode projekt, UDD-a, CEDI-ja i EKH
[emisija dostupna na CD-u].
udd | 10000 Zagreb | Gotovčeva 6 | tel/fax. (0385 1) 631 0039 | udd@udd.hr.