Obavijest

Udruga za demokratsko društvo (UDD) poziva na predstavljanje knjizice

Dade Lerotic i Ivane Vinkovic-Vrcek, Što se krije iza E-brojeva? aditivi u hrani

koje ce se odrzati
u ponedjeljak, 21. veljace 2005, u 18 sati,
prostorije Tvrdave Gripe, Glagoljaša bb, u Splitu.
Knjizicu ce uz autorice predstaviti dr. Valerije Vrcek.
Veselimo se Vašem dolasku!

 


prigovor HRT-u

Postovani,
u ponedjeljak, 31. sijecnja ove godine, u okviru emisije "Dobro jutro Hrvatska" gostovao je mr.sc. Marijan Katalenic, voditelj Odjela fizikalno kemijske analize Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). U razgovoru o prehrambenim aditivima istaknuto je negativno stajaliste HZJZ-a o nedavno objavljenoj knjizici o E-brojevima i izrecena je kritika na racun neprofesionalnosti njezinih autorica. Iz konteksta je sasvim jasno da se radilo o nasoj knjizici "Sto se krije iza E-brojeva" koju smo objavile u sklopu biblioteke "Mala Skola demokracije", a ciji je nakladnik Udruga za demokratsko drustvo.
Smatramo neprimjerenim da se na javnoj televiziji raspravlja o nasoj knjizici u krugu ljudi koji tu knjizicu nisu procitali. Zbog iznesenih neistina o sadrzaju i kvaliteti nase knjizice zelimo ovim putem poruciti javnosti, i gospodinu Katalenicu, da se informacije o prehrambenim aditivima u knjizici "Sto se krije iza E-brojeva" temelje na Pravilniku o aditivima Ministarstva zdravstva, dokumentima Europske komisije i na mnogim objavljenim znanstvenim studijama.
Smatramo da javnost ima pravo na sve informacije o aditivima, te pravo na oprez i sumnju u sigurnost pojedinih aditiva/E-brojeva.
Stoga Vas molimo da u istoj emisiji objavite nase neslaganje s neutemeljenim izjavama gospodina Katalenica, te da obavijestite javnost da Hrvatski radio priprema poseban prilog o spomenutoj temi, u petak, 4. veljace, na 1. programu u 11 sati. Takoder, istoga dana, slusatelji se uzivo mogu ukljuciti u program radio Sljemena, u 14.30 sati, u emisiji u kojoj ce gostovati "obje" strane - i autorice knjizice o aditivima i predstavnici HZJZ-a.
Unaprijed zahvalne,

Dada Lerotic i Ivana Vinkovic Vrcek
Clanice Savjetodavnog odbora Udruge za demokratsko drustvo (UDD)
Zagreb-Split, 3. veljace 2005.


 

prenosimo
JUTARNJILIST, 29.01.2005.

Tanja Tolic: U SEDAM GODINA ZABRANILI 20, A NE JEDAN ADITIV
Autorice brošure o dodacima hrani demantirale Hrvatski zavod za javno zdravstvo

ZAGREB - U posljednjih sedam godina s hrvatske liste aditiva izbaceno je cak 20 dodataka hrani, a ne samo jedan kako tvrde u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo!
To je jucer, na predstavljanju knjizice "Što se krije iza E-brojeva"izjavila jedna od njezinih autorica, Dada Lerotic, koja je usporedila razlicite verzije pravilnika o prehrambenim aditivima , a kojih je u posljednje cetiri godine bilo šest.

To je dezinformacija
"Svi povuceni aditivi uredno su se godinama koristili , uz blagoslov nadleznih institucija, a danas ih se više nigdje ne moze naci. Medu ostalim, iz pravilnika su izbaceni mravlja kiseline i njezine soli, heksametilen, formaldehid...Zapravo je Marijan Katalenic iz HZJZ-a javnosti dao dezinformaciju, a ne mi ", komentirale su jucer autorice Dada Lerotic i Ivana Vinkovic-Vrcek.
Autorice smatraju kako je upravo institucija koja brine o zdravlju gradana , poput HZJZ-a, bila duzna izdati brošuricu kakvu su na kraju one izdale, uz pomoc Udruge za demokratsko društvo, i to s dvadesetak godina zakašnjenja za, primjerice, Njemackom.

Pravo javnosti

Upravo se u Njemackoj, u kojoj je godinama zivjela, Dada Lerotic susrela s prvim takvim prirucnikom za potrošace . Navodi kako su se tamo takve brošure pocele izdavati još 1983. godine, kada je donesen zakon o informiranju , a vec 1988. godine bilo je 35 izdanja takvih brošura i postignuta je naklada od 306 tisuca. Hrvatska je knjizica tiskana u samo 500 primjeraka. "Jedemo pesticide otkako je poljoprivreda postala agrokemija, jedemo ambalazu otkako je plastika zamijenila staklo", rekao je autor predgovora dr. Valerije Vrcek. Dodao je kako prema stavu sluzbene struke te kemikalije ne uzrokuju bolest, no i da javnost ima pravo sumnjati u te tvrdnje jer postoje argumenti. 

udd | 10000 Zagreb | Stjepana Radića 3 | tel/fax. (0385 1) 631 0039 | udd@udd.hr.