Najave

 

Hrvatska volontira 2023.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri u Hrvatskoj, u partnerstvu s Hrvatskom mrežom za beskućnike i ODRAZ-om – Održivi razvoj zajednice, organiziraju trinaestu kampanju Hrvatska volontira kako bi istaknuli potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem, kada se povežu građani i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora. 

Pozivamo vas da nam se priključite i ove godine i prijavite volonterske aktivnosti, bilo redovne koje i inače provodite u tom periodu ili posebne, baš za ovu manifestaciju.  

Ove godine naglasak stavljamo na UN-ovih 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Održavanjem manifestacije Hrvatska volontira želimo istaknuti značaj volontiranja kojim se postižu ciljevi održivog razvoja i kojim oživljavamo najplemenitije težnje čovječanstva – težnju za mirom, slobodom, mogućnostima, sigurnošću i pravdom.  

Kampanja Hrvatska volontira ove će se godine održati od 17. do 20. svibnja.   

Svoje volonterske aktivnosti možete upisati u online aplikaciju: www.volonteka.hr do petka, 12. svibnja 2023. godine. Unesene aktivnosti bit će objedinjene i dostupne svim građanima na nacionalnoj razini koji će ih moći pretražiti te se uključiti u volonterske aktivnosti koje ih zanimaju. Vodeći se ciljevima održivog razvoja, organizacijama prepuštamo osmišljavanje i organizaciju aktivnosti koje se najbolje uklapaju u postojeće djelovanje. Više informacija: https://www.facebook.com/hrvatskavolontira/

***

Najava trećeg ciklusa radionica o pripremi i provedbi projekata financiranih iz EU fondova 

UDD- Udruga za demokratsko društvo u partnerstvu s Udrugom Dobra uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u okviru međunarodne razvojne suradnje organizira cikluse edukativnih seminara o pripremi i provedbi projekata financiranih iz EU fondova u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Treći ciklus radionica organiziramo u Kotoru sredinom ožujka 2023. godine.

Prva dva ciklusa radionica organizirana su u Bosni i Hercegovini, prvi je održan u Mostaru, drugi u Sarajevu. Sudionicima edukacija omogućeno je pružanje individualnih potpora do početka travnja 2023. godine.

Edukacija je namijenjena mladima, predstavnicima neprofitnog sektora, predstavnicima gradova i općina, akademske zajednice, mikro i srednjih poduzetnika. 

Pozivamo zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na trećem ciklusu radionica u Kotoru prijavom na e-adresu: ured.udd@gmail.comdo 13. ožujka 2023. godine. Broj mjesta na radionici je ograničen, a kriterij odabira je redoslijed prijava. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, e-mail, naziv i kontakte organizacije/institucije/tvrtke/grada kojeg predstavljate, te eventualno iskustvo rada na projektima. UDD će sve prijavljene obavijestiti o rezultatima na e-adresu navedenu u prijavnici po završetku prijava, a odabrane kandidate i kandidatkinje obavijestit će o lokaciji i terminu održavanja edukacije s ostalim praktičnim informacijama najkasnije do 14. ožujka 2023. godine.

Besplatni ciklusi radionica o pripremi i provedbi projekata financiranih iz EU fondova organiziraju se u okviru projekta “Zajedno za razvoj”, koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost UDD-a.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da nas kontaktirate na e-adresu: ured.udd@gmail.com!

#Zajednozarazvoj#

***

Nacionalna konferencija o volonterstvu

Nacionalna konferencija „Razvoj volonterstva – trebaju li nam novi putokazi?“ održat će se 9. prosinca 2022. godine, u Zagrebu, a pruža različite perspektive i mogućnost istraživanja potencijala koje volontiranje ima za društveni razvoj i to kroz panel diskusiju s domaćim stručnjacima, primjere dobre prakse i zajedničko promišljanje aktualnih tema u području volonterstva. Rok za prijavu je 2. prosinca.

U posljednjih nekoliko godina trendovi brzih društvenih promjena, krize, nove tehnologije i digitalizacija utjecali su na volonterstvo. Svjedoci smo povećanog broja neformalnih volonterskih aktivnosti, većeg broja volontera koji riskiraju vlastitu dobrobit i sigurnost (odgovor u kriznim situacijama, zagovaranje ljudskih prava, potpora izbjeglicama, prirodne katastrofe), inkluzivnijih volonterskih programa, porasta volontiranja u velikim događanjima i “volonturizma”. Svi ovi novi razvojni trendovi mogu imati pozitivne, ali i izazovne aspekte. 

Stoga je ključno stvoriti poticajno okruženje za razvoj volontiranja kao transformativne snage u desetljeću djelovanja usmjerenog na jačanje naših demokracija, građanskog angažmana, europskih vrijednosti, postizanje ciljeva održivog razvoja, odgovor na krize i proces oporavka za osiguranje otpornih i održivih zajednica.

Kako stojimo s volonterstvom u Hrvatskoj? Je li okruženje u kojem djelujemo poticajno za razvoj volonterstva? Imamo li strateški pristup razvoju volonterstva? Koliko je volonterstvo zastupljeno i podržano kroz javne politike? Što nam nedostaje? Što je potrebno unaprijediti?

Nacionalna konferencija „Razvoj volonterstva – trebaju li nam novi putokazi?“ okuplja razne dionike važne za ovu temu, nudi odgovore na ova, ali i druga pitanja, pruža različite perspektive i mogućnost istraživanja potencijala koje volontiranje ima za društveni razvoj i to kroz panel diskusiju s domaćim stručnjacima, primjere dobre prakse i zajedničko promišljanje aktualnih tema u području volonterstva.

Konferencija je namijenjena volonterskim centrima, organizatorima volontiranja, kao i ostalim relevantnim dionicima i donositeljima odluka u području razvoja volonterstva.

Za sudjelovanje na konferenciji potrebno se prijaviti putem sljedeće poveznice, a prijave za sudjelovanje na konferenciji otvorene su do 2. prosinca 2022. Za sudjelovanje na konferenciji organiziran je i prijevoz autobusom iz Osijeka, Rijeke i Splita.

Organizacija i provedba nacionalne konferencije o volonterstvu sufinancira se sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz projekt “Radius V”.

Izvor: hcrv.hr

***

Najava webinara o obiteljskom volontiranju

Webinar o obiteljskom volontiranju održat će se 17. studenoga 2022. godine, od 10 do 12 sati, na platformi Zoom. Na webinaru će biti riječi o samom konceptu, oblicima obiteljskog volontiranja, izazovima i prednostima za organizacije i obitelji, kao i o primjerima dobre prakse. Webinar će voditi Marta Hauser, predstavnica Izvršnog odbora Hrvatskog centra za razvoj volonterstva (HCRV). Prijave za webinar otvorene su do utorka, 15. studenoga 2022. godine, a prijaviti se možete putem prijavnog obrasca koji se nalazi OVDJE.  

***

Europski događaj za mlade – EYE Varaždin

Otvorene su registracije za sudjelovanje mladih osoba od 15 do 30 godina na EYE-u Varaždin, jednom od najvažnijih i najvećih događaja za mlade u Europi u 2022. godini. EYE Varaždin ili Europski događaj za mlade bit će održan 25. i 26. studenog u Areni Varaždin, a očekuje se dolazak oko 1000 mladih iz cijele Hrvatske i Europe.

Otvaranje tema važnih mladima, ravnopravan dijalog s donositeljima odluka, europarlamentarcima, aktivistima i stručnjacima iz različitih područja, davanje prostora mladima da izraze svoju kreativnost, umrežavaju se i komuniciraju – bez granica, cilj je ovog jednistvenog događaja za mlade. No, glavna poruka programa „Zero Borders“ („Bez granica“) usmjerena je i na rušenje mentalnih i fizičkih barijera koje sprječavaju rast i razvoj na osobnoj i globalnoj razini.

Registracije sudionika

Na EYE-u Varaždin mogu sudjelovati samo mlade osobe od 15 do 30 godina, uz uvjet da se registriraju. Svi zainteresirani mladi mogu se registrirati putem registracijskog obrasca.

Više informacija o EYE-u Varaždin dostupno je na službenoj web stanici: www.eyevarazdin.eu.

Otvorene su i prijave za volontiranje, o čemu više informacija potražite na FB stranici našeg Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI.

***

Europska godina mladih – iskoristi priliku!

Središnji državni ured za demografiju i mlade organizira konferenciju na visokoj razini pod nazivom „Europska godina mladih 2022. – Iskoristi priliku“ koja će se održati 10. listopada 2022. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu s početkom u 10.00 sati.
Konferencija predstavlja završno i najvažnije nacionalno događanje u okviru obilježavanja Europske godine mladih 2022. koja je pokrenuta na inicijativu Europske komisije. Na taj se način željelo zahvaliti mladima koji su na različite načine pogođeni proteklom pandemijom, a koji su ipak osmislili kreativne načine kako prevladati novonastale izazove.

Tijekom programa u zatvorenom dijelu konferencije organizirana su predavanja, panel-rasprave i radionice na temu mobilnosti i drugih mogućnosti koje mladima pružaju politike Europske unije. Na programu su i teme od praktične koristi za mlade kao što je poduzetništvo, znanja i vještine potrebne mladima u budućnosti te osobito aktualna tema očuvanja mentalnoga zdravlja. Paralelno se organizira i program otvoren za sve zainteresirane mlade osobe s prigodnim koncertima i brojnim izlagačima iz tijela države uprave, udruga i službi od javnoga značenja.

Više informacija potražite na stranicama Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade: https://demografijaimladi.gov.hr/europska-godina-mladih-6618/6618

***

Poziv za sudjelovanje na okruglom stolu „Preporuke Konferencije o budućnosti Europe u području mladih”

Središnji državni ured za demografiju i mlade organizira okrugli stol na temu preporuka Konferencije o budućnosti Europe u području mladih. Poziva sve mlade u dobi od 15 do 30 godina da daju svoje mišljenje o preporukama o budućnosti Europe u području mladih.

Okrugli stol će se održati u dva termina, 12. i 15. rujna 2022., u trajanju od 10.00 do 14.00 sati, u prostorijama Hotela Dubrovnik, Ljudevita Gaja 1, u Zagrebu.

Okvirne teme za raspravu na okruglom stolu odnose se na mogućnosti sudjelovanja u demokratskim procesima i procesima donošenja odluka na svim razinama, pripreme za ulazak u svijet rada, pristup socijalnoj zaštiti i stanovanju, smanjivanje posljedica za mlade u vremenima krize te izjednačavanje mogućnosti za mlade u ruralnim područjima.

Program okruglog stola u oba termina je isti, a dostupan je na sljedećem linku.

Ljubazno molimo da odaberete termin i svoj dolazak prijavite najkasnije do 5. rujna 2022. godine putem linka:

12.09.2022. (ponedjeljak): https://forms.gle/rLFPpT5nMq9yhmbr7

15.09.2022. (četvrtak): https://forms.gle/cZz2VwsoTmwDDmmj7

Nakon isteka roka za prijavu ili popunjavanja predviđenog broja sudionika, radi kapaciteta dvorane, neće biti moguće prijaviti dolazak te sudjelovati na događanju.
Troškovi prijevoza se ne pokrivaju, no osiguran je buffet ručak za sve sudionike okruglog stola.

Izvor: Središnji državni ured za demografiju i mlade

***

Hrvatska volontira 2022.

Kampanja “Hrvatska volontira 2022.” za koju je prijavljeno preko 250 volonterskih aktivnosti diljem Hrvatske, trajat će od 11. do 14. svibnja, a slogan ovogodišnje kampanje je „Snaga volontiranja za otpornost i održivu budućnost“.

UDD u kampanji sudjeluje s aktivnosti “Učimo hrvatski”, koja je dio volonterskog programa osmišljenog za poduku hrvatskog jezika za izbjeglice iz Ukrajine. Program je nastao u okviru projekta UDD-a “Volontiranjem za bolji svijet”, koji se u 2021/22. godini provodio uz financijsku podršku Grada Zagreba – Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. 

***

Najava Nacionalne konferencije o školskom volontiranju

Volonterski centar Zagreb organizira 2. srpnja 2021., od 10 do 12 sati, online nacionalnu konferenciju o školskom volontiranju, na kojoj će biti riječ o primjerima dobre prakse i aktualnim izazovima školskog volontiranja, o ulozi školskih koordinatora volontera i kurikulu o školskom volontiranju.

Konferenciju organizira Volonterski centar Zagreb, a dio je projekta „Školska volonterska zajednica – snaga za održivi razvoj” čiji je cilj razvoj osnovnoškolskog i srednjoškolskog volontiranja i posljedično stvaranje sretnije i humanije budućnosti u kojoj su volonterske zajednice u školama pokretačka snaga održivog razvoja te aktivnog i odgovornog društva.

Za sudjelovanje je potrebno registrirati se na: https://bit.ly/3guDVYO

Nakon što se registrirate, na e-adresu stići će vam link putem kojeg ćete se spojiti na dan konferencije.

Sudionici će po završetku konferencije dobiti potvrdu o sudjelovanju.

***

Konferencija o budućnosti Europe

Na Dan Europe, 9. svibnja 2021. godine, u Strasbourgu će biti službeno pokrenuta platforma o ‘Konferenciji o budućnosti  Europe’ : https://futureu.europa.eu/

Višejezična digitalna platforma bit će dostupna na 24 jezika putem koje će  građanima iz čitave Europske unije biti omogućena razmjena ideja i mišljenja. Sudjelovati mogu europski građani i građanke, europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela javne vlasti, nacionalni parlamenti, organizacije civilnog  društva, a posebna pozornost u ‘osluškivanju’ ideja i prijedloga dat će se mladima.

‘Konferencija o budućnosti Europe’ dosad je nezabilježen primjer otvorene i uključive deliberativne demokracije. Njome se građanima iz svih segmenata društva i iz čitave Europe želi omogućiti da otvoreno kažu što očekuju od Europske unije te tako prikupljena mišljenja iskoristiti u kreiranju politika i određivanju budućeg smjera EU-a.

Pitanja i odgovori o višejezičnoj digitalnoj platformi za konferenciju o budućnosti Europe:

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/new-push-european-democracy/conference-future-europe_hr

***

Uloga građana u izgradnji europskih politika

UDD organizira okrugli stol „Uloga građana u izgradnji europskih politika“, koji će se održati u utorak, 29. prosinca 2020. godine, od 19 sati na platformi ZOOM.

Okrugli stol organiziramo u okviru projekta „Moja Europa“, u kojem analiziramo utjecaj Europske unije na živote naših građana, osobito mladih s ruralnih područja Hrvatske, razmatramo mogućnosti informiranja, uključivanja i sudjelovanja građana u izgradnji zajedničkih europskih politika.

Prijaviti se možete na adresu: udd@udd.hr, nakon čega ćete dobiti poveznicu za ZOOM.

Projekt „Moja Europa“ provodi se uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, u suradnji s Centrom za ruralni razvoj CERURA HR i Udrugom Dobra.

***

Nova platforma Europskog parlamenta u Hrvatskoj

zajednoza.eu

Europski parlament u Hrvatskoj pokrenuo je novu web platformu zajednoza.eu

https://together.europarl.europa.eu/hr/

Povodom pokretanja ove platforme Europski parlament 15. prosinca 2020. godine, u 19 sati, organizira online događaj o mladima i njihovu (društvenom) angažmanu tijekom epidemije koronavirusa.

FB event ? http://epfacebook.eu/qv39
Web ? http://epfacebook.eu/qv3A

***

Konferencija Zajedno smo jači

Agencija za mobilnost i fondove Europske unije organizira konferenciju Zajedno smo jači u povodu završetka provedbe programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.
Online konferencija “Zajedno smo jači” posvećena završetku programa mobilnosti održat će se 16. prosinca 2020., od 10 do 13 sati. Svrha je konferencije podizanje svijesti o programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

Program konferencije i sve detaljne informacije potražite na mrežnoj stranici Agencije:
mobilnost.hr.

***

Natjecanje Europa u školi 2021.

Pod motom Digital EU – and YOU?! Europski dom Zagreb organizira natjecanje Europa u školi na razini Republike Hrvatske.

Europa u školi  jedno je od najstarijih kreativnih natjecanja u Europi i Hrvatskoj. Ovaj projekt odigrao je važnu ulogu u europskim integracijama od svog početka. Natjecanje se u Europi provodi više od 60 godina, a u Hrvatskoj Europski dom Zagreb ovaj projekt provodi već 27 godina.

Pravila natjecanja potražite na poveznici Europskog doma Zagreb:

NATJECANJE: Europa u školi 2021 – Digital EU – and YOU?!

***

Hrvatska 2030 – koja je vizija i kako je ostvariti?

EIT Climate-KIC Hub u Hrvatskoj organizira virtualni događaj koji će se održati 16. prosinca 2020. od 11 – 13:30h na platformi ZOOM. Tema je budućnost koju biramo sada – u kontekstu glavne razvojne strategije do 2030. godine koju je definirala EK pod nazivom Zeleni plan, a kojim nam je odredila strateški cilj – Europa kao klimatski neutralan kontinent do sredine stoljeća.  Program i poveznica na ZOOM nalaze se na stranici FB događaja:

https://www.facebook.com/events/2797867413764453/

***

INFO DAN MREŽA I INICIJATIVA:

Europass, Euroguidance, Eurodesk, eTwinning, ECVET i Youthpass

„Novi Europass za novo doba – korak naprijed za profesionalno usmjeravanje“ 28. listopada 2020. | virtualno u vašem domu, zbornici ili učionici.

Kome je namijenjeno: stručnim suradnicima psiholozima i pedagozima osnovnih i srednjih škola te nastavnicima osnovnih i srednjih škola koji provode profesionalno usmjeravanje učenika.

Globalna pandemija promijenila je naš način života, kako privatno tako i profesionalno. Dok razmišljamo o njezinim posljedicama koje tek trebamo upoznati, postavljaju se brojna pitanja.

Kako karijerni savjetnici mogu pružiti potporu učenicima da se uspješno suoče s izazovima budućnosti? Kako im pomoći da izgrade otpornost i uspješno savladaju promjene u društvu i na tržištu rada? Koji digitalni alati postoje da im pomognu uspješnije upravljati svojim obrazovanjem i zapošljavanjem?

Na sedmom Info danu mreža i inicijativa (i prvom u virtualnom formatu) pozvat ćemo vas na raspravu o ovim i mnogim drugim pitanjima, s ciljem da pomognemo učenicima svih uzrasta da steknu svijest o svojim vještinama i kompetencijama, te da informirano i spremno krenu u potragu za odgovarajućim obrazovanjem i zaposlenjem u budućnosti.

Uz dobro znane domaćine – predstavnike šest mreža i inicijativa aktivnih u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije, sudionici će imati priliku:

  • informirati se o novom digitalnom Europass portalu,
  • čuti mišljenja kolega u zanimljivoj panel raspravi,
  • birati između dva bloka od šest Zoom radionica o digitalnim alatima za potporu obrazovanju i zapošljavanju, i
  • saznati više o uslugama mreža i inicijativa programa Erasmus+.

Sadržaj seminara prilagođen je stručnim suradnicima psiholozima i pedagozima osnovnih i srednjih škola te nastavnicima osnovnih i srednjih škola koji provode profesionalno usmjeravanje učenika.

Registracija se odvija isključivo putem sljedećeg portala. Rok za prijavu je do petka, 23. listopada 2020. ili do popunjavanja raspoloživih mjesta. Prilikom prijave sudionici će biti u mogućnosti odabrati i prijaviti svoje sudjelovanje na dvije između šest ponuđenih Zoom radionica. Potvrde i poveznice na odabrane radionice bit će poslane sudionicima 26. listopada 2020. Molimo pregledavajte svoje spam sandučiće kako potvrda ne bi ondje zalutala.

Nacrt programa i popis radionica možete preuzeti na stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije:

https://www.mobilnost.hr/cms_files/2020/10/1602751606_info-dan-2020-15-10.pdf

Izvor: Agencija za mobilnost i programe Europske unije (www.mobilnost.hr)

* * *

Europski tjedan održivog razvoja 2020.

Počinje šesti Europski tjedan održivog razvoja (ETOR), koji se ove godine iznimno održava od 20. do 26. rujna, a proširen je i na događaje koji odvijaju od 18. rujna do 8. listopada.

Tijekom tri tjedna, građani diljem Europe prisustvovat će fizičkim i virtualnim događajima, kako bi proslavili, promovirali, podržali i naučili o održivom razvoju i postignućima ciljeva održivog razvoja! ODRAZ, koordinator ove europske inicijative u Hrvatskoj, zahvaljuje svima koji su se aktivno uključili i podsjeća sve zainteresirane da to još uvijek mogu učiniti do 8. listopada.

Ovogodišnji ETOR ponovno se usredotočio na događaje i aktivnosti povezane s održivim razvojem i Globalnim ciljevima održivog razvoja (GCOR) u svrhu promoviranja i bolje vidljivosti. Također, inicijativa pruža platformu svima u Hrvatskoj koji već rade na promociji i provedbi ciljeva, ali i ostalima koji žele postati aktivniji i živjeti održiviji život. Zbog pandemije, fokus ovogodišnjeg ETOR-a je proširen, ne samo na organizaciju događaja i aktivnosti uživo (sve dok se mogu odvijati u sigurnim uvjetima), nego i virtualnih događanja.

Virtualni događaji, online aktivnosti, blogovi, vlogovi, video aktivizam, projekti održivosti u vlastitom domu, održivi umjetnički projekti, izazovi na društvenim mrežama, klimatski izazovi – sve su to načini na koje se možete uključiti i sudjelovati.

Primjerice, pozovite svoje prijatelje na izazov – jedite tjedan dana održivo, izbjegavajte stvaranje plastičnog otpada, ne koristite automobil, nego pješačite ili vozite bicikl. Svaki dan dokumentirajte svoj izazov na društvenim mrežama. Ili ponudite svoje znanje drugima – održite online radionicu šivanja, izradite video tutorijale temeljene na održivom načinu života, a koji se mogu primijeniti u stanu, vrtu ili na balkonu. Napišite blog na temu održivog razvoja, Globalnih ciljeva ili aktualne krize. Mogućnosti ima mnogo! Ne zaboravite pritom koristiti hashtagove – #BudimoOdrživi i #ESDW2020.

Izvor: odraz.hr

* * *

Revija europskog filma povodom obilježavanja 7. godine članstva RH u EU i završetka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Zagreb, 20. lipnja 2020.

Povodom obilježavanja 7. godine članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i završetka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, od 20. lipnja do 1. srpnja 2020. godine, u organizaciji udruge Kulturni klub, održat će se 7. Revija europskog filma.

Ovogodišnja revija europskog filma održat će se na tri lokacije u gradu Zagrebu:
–  od 20. do 26. lipnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac u 21:30
–  od 27. do 29. lipnja u Kulturno informativnom centru (KIC) u 21:30
–  od 30. lipnja do 1. srpnja u Kinu Metropolis MSU u 18:00, 19:30, 21:30

Bit će prikazano 14 najpopularnijih europskih filmova iz repertoara Kina Metropolis MSU, koji dolazi iz Ujedinjene Kraljevine, Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske, Švedske, Belgije i Rumunjske. Projekcije se odvijaju zahvaljujući potpori Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Zagreba. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Detaljan program: http://www.reuf.eu/

Izvor: mvep.hr

* * *

Europski zeleni plan:

Europska komisija pokreće javno savjetovanje o novoj strategiji za prilagodbu klimatskim promjenama

U okviru Europskog zelenog plana Europska komisija namjerava početkom 2021. predstaviti novu strategiju za prilagodbu klimatskim promjenama, a danas započinje javno savjetovanje o toj temi (https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12381-EU-Strategy-on-Adaptation-to-Climate-Change/public-consultation). Nova strategija prilagodbe temeljit će se na postojećoj strategiji donesenoj 2013. godine.

Dionici i građani pozivaju se da podijele svoja stajališta i iskustva do 20. kolovoza 2020. Globalne i europske temperature posljednjih su godina opetovano rušile rekorde, a broj poplava i suša dramatično je porastao. Klimatske promjene više nisu problem za buduće generacije i njihov učinak na ljude, planet i blagostanje vrlo je primjetan u Europi.

Oporavak od trenutačne krize bit će prilika da naše društvo postane otpornije. To uključuje otpornost našeg gospodarstva na klimatske promjene, integraciju klimatskih aspekata u upravljanje rizicima te jačanje prevencije i pripravnosti. Komisija danas objavljuje i rezultate novog projekta PESETA (https://ec.europa.eu/jrc/en/peseta-iv), u kojem su predstavljeni predviđeni učinci klimatskih promjena na EU i šire.

(14. svibnja 2020.)

***

Komisija pokreće platformu „Fit for future” i poziva stručnjake da se pridruže

Europska komisija danas je pokrenula platformu „Fit for Future”, stručnu skupinu na visokoj razini koja će Komisiji pomoći da pojednostavi postojeće zakone EU-a i smanji administrativno opterećenje za građane i poduzeća. Pomoći će i u osiguravanju da zakonodavstvo EU-a bude doraslo promjenama koje donosi budućnost, s obzirom na potrebu za suočavanjem s novim izazovima kao što je digitalizacija.

Platforma „Fit for Future” – koja će se sastojati od dvije skupine, skupine predstavnika vladâ i skupine predstavnika dionika – okupit će predstavnike nacionalne, regionalne i lokalne razine iz država članica te predstavnike Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i skupine dionika s praktičnim stručnim znanjem o raznim područjima politika.

Kad ta platforma započne s radom, šira javnost i dionici moći će pridonositi njezinu radu na smanjenju opterećenja i pojednostavnjenju zakonodavstva. K tome, putem portala pod nazivom „Iznesite svoje mišljenje“ (https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say)     građani i dionici mogu podijeliti svoja stajališta o postojećim zakonima i dati prijedloge za nove politike EU-a.

Odabir stručnjaka – poziv na podnošenje prijava

Komisija je danas objavila i poziv na podnošenje prijava kako bi odabrala stručnjake buduće članove skupine dionika u okviru platforme „Fit for Future“. Članovi koji će biti odabrani u okviru tog poziva trebali bi imati visoko stručno znanje u području provedbe zakonodavstva EU-a i moći zastupati zajedničke interese raznih organizacija dionika u svojem području. Zastupat će poduzeća, osobito mala i srednja, socijalne partnere i organizacije civilnog društva s neposrednim iskustvom u provedbi zakonodavstva Unije.

Prijave se mogu podnositi do 19. lipnja 2020. Više o temi možete pročitati na:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/ip_20_832

(11. svibnja 2020.)

***

Zagrebački summit potvrdit će europsku perspektivu zapadnog Balkana

Europska perspektiva i predanost zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji i suradnja u pandemiji ključni su elementi Zagrebačke deklaracije koja će biti usvojena u srijedu na središnjem događaju hrvatskog predsjedanja, rekao je u utorak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Na inicijativu hrvatskog predsjedništva, održat će se virtualni sastanak na vrhu 27 članica EU-a i šest zemalja jugoistočne Europe budući da fizički sastanak nije moguć u jeku pandemije koronavirusa.

“Suradnja u suočavanju s pandemijom, davanje europske perspektive zemljama zapadnog Balkana i predanost tih zemalja europskim vrijednostima”, ključni su elementi Zagrebačke deklaracije, rekao je hrvatski ministar novinarima ispred Banskih dvora.

Šef hrvatske diplomacije podsjetio je na davanje zelenog svjetla Sjevernoj Makedoniji i Albaniji na putu prema EU-u i smatra to “velikim hrvatskim uspjehom”.

Domaćin summita o europskoj perspektivi jugoistočne Europe ponovno je Zagreb, kao što je bio i prije 20 godina dok Hrvatska još nije bila članica EU-a. Sljedeći put je održan u Solunu 2003., a posljednji put prije dvije godine u Sofiji.

Prijedlog hrvatskog predsjedništva je da se sastanci na vrhu o europskoj integraciji održavaju svake dvije godine, rekao je ministar Grlić Radman.

“Nisu sve članice EU-a jednako zainteresirane za proširenje, uvijek se govori o tome što će donijeti budućnost s novim zemljama, ali je Hrvatska na tu temu pokazala inicijativu”, rekao je ministar Grlić Radman.

Izvor: Hina, 05. svibnja 2020.

***

Odgođen Europski tjedan održivog razvoja

Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) uspješno se provodi već šestu godinu za redom, a ove će se godine iznimno, umjesto od 30. svibnja do 5. lipnja, održati od 20. do 26. rujna. Prošle je godine na on-line platformi ETOR-a bilo registrirano preko 5.900 događanja iz 25 zemalja, od čega 29 događanja iz Hrvatske.

Ovogodišnji ETOR ponovno će se usredotočiti na događaje i aktivnosti povezane s Globalnim ciljevima održivog razvoja (GCOR) u svrhu promoviranja i bolje vidljivosti. Program za održivi razvoj 2030. i njegovih 17 ciljeva održivog razvoja ističe ključne probleme koji zahtijevaju hitno djelovanje na svim razinama i uključivanje svih relevantnih dionika.

Najnovije informacije o ovogodišnjem ETOR-u možete pratiti na mrežnim stranicama ODRAZ-a, koji je koordinator ETOR-a u Hrvatskoj: www.odraz.hr.

http://odraz.hr/hr/novosti/odraz-ove-vijesti/europski-tjedan-odrzivog-razvoja-2020-odrzat-ce-se-od-20-do-26-rujna

***

Otvoren LIFE natječaj za 2020. godinu

Europska komisija otvorila je natječaj za program LIFE za 2020. godinu. Natječaj će biti otvoren do srpnja za konceptne sažetke koji se prijavljuju na potprogram Okoliš, odnosno do listopada za projektne prijedloge koji se prijavljuju na Klimatske aktivnosti.

Program LIFE financijski je instrument Europske unije kojim se potiče razvoj i provedba inovativnih odgovora na izazove povezane s okolišem i klimatskim promjenama. Kroz potprogram Okoliš sufinanciraju se pilot, demonstracijski, informacijski i projekti najbolje prakse iz područja zaštite okoliša, učinkovitosti resursa, prirode i bioraznolikosti, dok se potprogram Klimatske aktivnosti odnosi na ublažavanje klimatskih promjena te prilagodbu na njih. Na program LIFE mogu se prijaviti sve pravne osobe registrirane na području Europske unije: javna tijela, privatne komercijalne organizacije i nevladine organizacije.

Predviđeni intenzitet potpore iznosi do 55% prihvatljivih troškova, a proračun pojedinog projekta nije striktno određen, već se kreće u rasponu od 500.000 do 5.000.000 EUR.

Na program LIFE mogu se prijaviti sve pravne osobe registrirane na području Europske unije, a prijava se vrši putem internetskog alata eProposal.

S obzirom na situaciju s koronavirusom, ovogodišnji LIFE natječaj ima određene novosti s ciljem olakšavanja prijave u novim okolnostima.

Više informacija o natječaju pronađite na poveznici:

https://lifeprogramhrvatska.hr/hr/otvoren-life-natjecaj-za-2020/

***

Hrvatsko predsjedanje odgađa neslužbene sastanke u Hrvatskoj do 15. svibnja

Imajući u vidu trenutačnu situaciju s virusom COVID-19 te stručne procjene o razvoju i stanju pandemije, EU2020HR je donijelo odluku o odgađanju svih neformalnih sastanaka i konferencija u RH u sklopu EU2020HR do 15. svibnja 2020. godine.

U ovom trenutku razvidno je da se Zagrebački sastanak na vrhu između država članica EU-a i država jugoistoka Europe ne može održati kao što je bilo predviđeno 6. i 7. svibnja ove godine u Zagrebu.   U tijeku su konzultacije između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, kao i drugih partnera o mogućnostima održavanja video konferencije u terminu za koji se procijeni da je najprikladniji.

Izvor: Službena mrežna stranica hrvatskog predsjedanja Vijećem EU: www.eu2020.hr/

***

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije:

„Snažna Europa u svijetu punom izazova”

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. odvijat će se pod sloganom  „Snažna Europa u svijetu punom izazova”.

Program predsjedanja usmjeren je na četiri glavna područja:

  1. Europe koja se razvija
  2. Europe koja povezuje
  3. Europe koja štiti i
  4. Europe koja je utjecajna.

Internetska stranica hrvatskog predsjedanja www.eu2020.hr dostupna je na četiri jezika (HR, EN, DE, FR) te je kreirana u skladu s najnovijim standardima za internetsku dostupnost, tj. web stranica ima integrirani alat koji omogućava osobama s oštećenjem sluha ili vida da prilagode sadržaj svojim potrebama.

Većina događanja u organizaciji Hrvatskog predsjedanja održavat će se u konferencijskom centru u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u Zagrebu.

***

Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2020. godinu

Europska komisija objavila je 5. studenoga 2019. g. Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2020. godinu. Tekst Poziva dostupan je na svim službenim jezicima Europske unije na sljedećoj poveznici:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1572940260287&uri=OJ:JOC_2019_373_R_0006

Prijavni obrasci i druga tehnička dokumentacija potrebna za postupak prijave bit će objavljeni u narednom razdoblju na internetskim stranicama: www.mobilnost.hr.

***

Dani Erasmusa od 10. do 12. listopada 2019.

Dani Erasmusa (Erasmus Days), prigodna godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, ove se godine održavaju od 10. do 12. listopada. Prilika su svim korisnicima, sudionicima, ustanovama, organizacijama, udrugama, mrežama i inicijativama, ali i široj javnosti saznati o rezultatima mnogobrojnih projekata primjera dobre prakse, informirati se o mogućnostima i nadahnuti za vlastito sudjelovanje u programu.

Dani Erasmusa prvi su put održani 2017. godine na inicijativu francuske nacionalne agencije za program Erasmus+. U 2018. tijekom dva dana trajanja ukupno je održano čak 1435 događaja u 39 europskih zemalja.

Što vi radite na Dane Erasmusa?

Dani Erasmusa od 10. do 12. listopada 2019.

#ERASMUSDAYS

Agencija za mobilnost i programe Europske unije poziva sve bivše i sadašnje korisnike, ustanove, organizacije, udruge, mreže i inicijative koje žele sudjelovati u obilježavanju Dana Erasmusa da osmisle, organiziraju i prijave događaj koji će u najširem smislu predstaviti sve prednosti, koristi i posebnosti programa Erasmus+. Dani nisu tematski ograničeni, a poželjno je što veće uključivanje bivših korisnika (alumni programa) u komunikacijske aktivnosti o programu. Bivši korisnici najbolja su promocija programa, izvor inspiracije za postojeće i potencijalne korisnike, ali i nezamjenjiv izvor praktičnog znanja i konkretnih savjeta.

Oni koji se žele pridružiti organizaciji manifestacije vlastite događaje u povodu Dana Erasmusa mogu prijaviti na stranici www.erasmusdays.eu do 9. listopada u podne.

Izvor: mobilnost.hr

***

Europski parlament

Plenarna sjednica u Strasbourgu:

15. – 18. srpnja 2019.

Nacrt dnevnog reda potražite na poveznici:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/OJ-9-2019-07-15-SYN_HR.html

 

***

Predstavljanje hrvatskih zastupnica i zastupnika u EP-u

Kuća Europe u Zagrebu, 5. srpnja 2019.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak 5. srpnja 2019. godine u 10.00 sati u Kući Europe u Zagrebu organizira konferenciju za medije na kojoj će se javnosti predstaviti hrvatske zastupnice i zastupnici izabrani u 9. saziv Europskog parlamenta.

Ovo je njihovo prvo zajedničko obraćanje nakon konstituirajuće plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu (2. – 4. srpnja) na kojoj prisežu na novu dužnost. Fokus konferencije bit će stoga na prioritetima njihovog djelovanja u Europskom parlamentu te na temama kojima će se baviti tijekom svojih mandata.

Nakon konferencije za medije na rasporedu je druženje s najaktivnijim podupirateljima institucionalne kampanje #ovajputglasam iz Hrvatske. Ovom će im prigodom biti dodijeljene i posebne zahvalnice Europskog parlamenta za poseban trud na promicanju izlaznosti hrvatskih građanki i građana na europske izbore.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj nastavit će s organizacijom konferencija za medije za hrvatske zastupnice i zastupnike u Kući Europe svakog petka nakon plenarne sjednice Europskog parlamenta. Niže je kalendar aktivnosti Europskog parlamenta te raspored plenarnih sjednica u Strasbourgu do kraja 2019. godine.

Izvor: Ured Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj

 

***

Okrugli stol “Europska unija kakvu želimo”

UDD organizira okrugli stol „Europska unija kakvu želimo“, koji će se održati u utorak, 18. lipnja 2019., od 11 – 13 sati u Klubu Novinarskog doma, Perkovčeva ul. 2/1. Uvodno izlaganje održat će prof. dr. Zdravko Petak, profesor javnih politika s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Okrugli stol organiziramo u okviru projekta „EU kakvu želimo“. Projektom želimo pridonijeti  uključivanju građana u raspravu o budućnosti EU, te europskim fondovima kao instrumentu pomoću kojeg će se te politike  provoditi, odnosno voditi nas prema Europskoj uniji kakvu želimo. Kroz fokus grupe istražili smo stavove građana o EU u pet lokalnih zajednica, a analizu provedenih konzultacija predstavit ćemo i raspraviti na okruglom stolu.

Projekt „EU kakvu želimo“ provodi se uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

***

Stažiranje u Europskom parlamentu

Stipendije Schuman

Svrha stažiranja u okviru stipendija Schuman jest pridonijeti obrazovanju i strukovnom osposobljavanju građana EU-a te pružiti uvid u rad Europskog parlamenta.

Stažiranje traje pet mjeseci.

Prijaviti se mogu studenti ili mlađi profesionalci koji zadovoljavaju sljedeće uvjete:

– navršenih 18 godina;
– sveučilišna diploma prvostupnika;
– izvrsno znanje jezika navedenog u natječaju;
– potvrda o nekažnjavanju;
– nisu radili u nekoj od EU-institucija ili tijela dulje od dva mjeseca uzastopno;
– šest mjeseci prije stažiranja nisu bili u studijskom posjetu Europskom parlamentu.

Datumi početka stažiranja i rokovi za prijavu su sljedeći.

Za stažiranje u razdoblju od 1. listopada do 28./29. veljače rok za prijavu je: od 1. lipnja do 30 lipnja.
Za stažiranje u razdoblju od 1. ožujka do 31. srpnja rok za prijavu je: od 1. studenog do 30. studenog.

Za sve prijave za stipendiju Schuman posjetite našu internetsku stranicu na kojoj se nalaze ponude za stažiranje.

Kandidati se mogu prijaviti za najviše tri stipendije po natječaju.

Prijave predane nakon roka ili spontane prijave neće se uzeti u obzir.

Među 21 000 osoba koje svake godine pošalju svoju prijavu za stažiranje u Europskom parlamentu bit će odabrano njih 900.

Postupci odabira prilagođeni su kako kandidati s invaliditetom ne bi bili stavljeni u nepovoljni položaj.

Kontaktne informacije

Izvor: Sektor stažiranja | Europski parlament

***

Inicijative EU-a uz koje ćete lakše pronaći bolji posao

Ulaskom u EU svakoj državi članici omogućena je suradnja na jedinstvenom tržištu Europske unije, na kojem je zajamčeno slobodno kretanje roba, usluga, ljudi i kapitala. Uz to, svakoj se državi članici omogućuje pomoć u obliku financiranja na području različitih projekata. Europska komisija uza sve to dodatno odvaja sredstva za obrazovanje, istraživanje i inovacije kako bi se svakom građaninu EU-a omogućila edukacija i potencijalno zapošljavanje.

Detaljne informacije potražite na poveznici:

https://ec.europa.eu/croatia/EU_project_for_better_job_hr

 

***

Okrugli stol „Novi EU izazovi“

Najavljujemo okrugli stol “Nov EU izazovi” koji će se održati u utorak, 29. siječnja 2019., u 11 sati, u klubu Novinarskog doma, Perkovčeva 2, 1. kat. Uvodno slovo o dosadašnjim iskustvima s EU fondovima održat će stručnjakinja za upravljanje projektima gđa Karolina Horvatinčić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Gđa Horvatinčić predaje na interdisciplinarnom sveučilišnom poslijediplomskom specijalističkom studiju “Priprema i provedba EU projekata”, VERN-u, Državnoj školi za javnu upravu, Učilištu Praxis, te surađuje s drugim organizacijama i poduzećima.

Pozivamo predstavnike organizacija civilnog društva, medija, poslovnih subjekata, studente, kao i sve zainteresirane građane da na okruglom stolu razmijene iskustva s EU fondovima.

Okrugli stol dio je projekta „Novi EU izazovi“, koji UDD provodi uz potporu Grada Zagreba.

 

* * *

Otvorene prijave za drugu besplatnu radionicu pisanja projekata

Zagreb, 23.-24. siječnja 2019.

UDD uz financijsku potporu Grada Zagreba, kroz projekt „ Novi EU izazovi“, priprema cikluse radionica pisanja prijedloga projekata za natječaje Europskog socijalnog fonda (ESF) i programa Erasmus +.

Druga dvodnevna radionica za pripremu projekata za natječaje Europskog socijalnog fonda (ESF) održat će se u Zagrebu 23. i 24. siječnja 2019. godine, od 10 – 17 sati. Namijenjena je organizacijama civilnog društva, predstavnicima neprofitnih medija, gradskih ureda i poslovnih subjekata, studentima, kao i svim zainteresiranim građanima s područja Grada Zagreba.

Pozivamo zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na radionici prijavom na e-adresu: ured.udd@gmail.com , do ponedjeljka, 21. siječnja 2019. godine. Broj mjesta na radionici je ograničen, a kriterij odabira je redoslijed prijava. Prijavljeni će biti obaviješteni o lokaciji održavanja radionice najkasnije u utorak, 22. siječnja 2019. godine, do 14 sati.

* * *

Otvorene prijave za besplatne radionice pisanja projekata

UDD uz financijsku potporu Grada Zagreba, kroz projekt „ Novi EU izazovi“, priprema cikluse radionica pisanja prijedloga projekata za natječaje Europskog socijalnog fonda (ESF) i programa Erasmus +.

Prva dvodnevna radionica za pripremu projekata za natječaje Europskog socijalnog fonda (ESF) održat će se u Zagrebu 20. i 21. prosinca 2018. godine, od 10 – 16 sati, a 22. prosinca 2019., od 10 – 16 sati održat će se radionica o pripremi projekata Erasmus +. Radionice su namijenjene organizacijama civilnog društva, predstavnicima neprofitnih medija, gradskih ureda i poslovnih subjekata, mladima, kao i svim zainteresiranim građanima s područja Grada Zagreba.

Pozivamo zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na radionicama prijavom na e-adresu: ured.udd@gmail.com , do utorka, 18. prosinca 2018. godine. Broj mjesta na radionicama je ograničen, a kriterij odabira je redoslijed prijava. Prijavljeni će biti obaviješteni o lokaciji održavanja radionica najkasnije u srijedu, 19. prosinca 2018. godine, do 12 sati.

* * *

Uskoro

Najava besplatnih radionica pisanja projekata

za natječaje Europskog socijalnog fonda (ESF) i programa Erasmus +

UDD – Udruga za demokratsko društvo priprema cikluse radionica pisanja prijedloga projekata za natječaje Europskog socijalnog fonda (ESF) i programa Erasmus + kroz projekt „Novi EU izazovi“.

Radionice su namijenjene organizacijama civilnog društva, neprofitnim medijima, predstavnicima gradskih ureda i poslovnih subjekata, mladima, kao i svim zainteresiranim građanima s područja Grada Zagreba.

Pozivi za prijave na radionice i sve potrebne informacije bit će objavljeni uskoro na mrežnim stranicama:

www.udd.hr

* * *

Pratite nas na portalima:

javnodobro.udd.hr/

protivkorupcije.udd.hr/

* * *

UDD organizira dijeljenje brošure „Upravljajmo dobro NAŠIM dobrima“ u subotu, 12. svibnja 2018., od 11 – 13 sati, na Europskom trgu u Zagrebu u okviru „Dana otvorenih vrata EU projekata“ koji predstavljaju način na koji se Hrvatska ove godine uključila u širu kampanju koju provodi  Europska komisija pod nazivom “Europe in My Region“, a čiji je cilj potaknuti  građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.

O kampanji Europske komisije više na poveznici:

http://ec.europa.eu/regional_policy/hr/policy/communication/euinmyregion

 

* * *

Najava radionica

„Europska iskustva u upravljanju javnim dobrima: Berlin“

Najavljujemo radionice „Europska iskustva u upravljanju javnim dobrima: Berlin“ koje će se održati:

– u petak, 22. rujna 2017. godine, u Info centru Udruge Dobra, Ulica A. Starčevića 5, u Metkoviću, od 10 – 12 sati,

– u utorak, 26. rujna 2017. godine, u Klubu Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2/I, u Zagrebu, od 18 – 20 sati,

– u ponedjeljak, 2. listopada 2017. godine, u Info centru Centra za održivi razvoj, P. Vujčića 1, u Imotskom, od 11 – 13 sati.

Na radionicama će biti prenesena berlinska iskustva upravljanja vodnim resursima koje sa studijskog posjeta Berlinu donose predstavnici naših partnerskih organizacija.

Na radionice pozivamo predstavnike organizacija civilnoga društva, lokalnih samouprava te sve zainteresirane građane.

Molimo Vas da potvrdite svoj dolazak na adresu: ured.udd@gmail.com

Projekt “Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima”, provodi se u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Udruge DOBRA i Centra za održivi razvoj s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu povećanja odgovornosti i transparentnosti u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima, jačanja kapaciteta novinara na istom području, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog upravljanja. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012 „Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

* * *

UDDUdruga za demokratsko društvo

u partnerstvu s  Udrugom Dobra iz Metkovića i Centrom za održivi razvoj iz Imotskog,

uz potporu Europske unije i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge,

započinje

ciklus od deset kontakt emisija utorkom

« EUROSFERA»,

u okviru projekta

Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima“,

 

u utorak, 5. rujna 2017, u 13 sati,

na Hrvatskom katoličkom radiju (HKR).

U uvodnoj emisiji poslušajte razgovor s gostom

prof. dr. Zdravkom Petakom, stručnjakom za javne politike s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba. Saznajte što su sve javna dobra, kako postići transparentnost u upravljanju javnim dobrima, imamo li dovoljno razvijeno civilno društvo koje se aktivno uključuje u provedbe javnih politika, …

Slijedi emisija u utorak, 12. rujna 2017. godine, u 13 sati, u kojoj možete saznati više o našoj brošuri “Upravljajmo dobro NAŠIM dobrima“. Gost je autor brošure, Milan Koštro. Brošuru možete naći na poveznici: http://javnodobro.udd.hr/wp-content/uploads/2017/06/Upravljajmo-dobro-nas%CC%8Cim-dobrima.pdf

U utorak, 19. rujna 2017. godine u emisiji o upravljanju zaštićenim područjima gostovat će mr. sc. Irina Zupan, načelnica Odjela za zaštitu prirode u Državnom zavodu za zaštitu prirode.

U utorak, 26. rujna 2017. godine autorica i voditeljica emisije Galina Popović ugostit će dr. sc. Božu Skoku s kojim će u emisiji razgovarati o studiji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti “Hrvatska prirodna bogatstva – zaštita i odgovorni razvoj” koja sadrži popis svih prirodnih bogatstava Hrvatske.

U utorak, 3. listopada 2017., poslušajte razgovor sa stručnjakom za pravo okoliša iz Zelene akcije, Enesom Ćerimagićem,  o koncesioniranju javnih dobara.

U utorak, 10. listopada 2017., u emisiji gostuje Toni Vidan iz Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), savjetodavnog tijela Europske unije (T. Vidan u EGSO-u predstavlja Zeleni forumi, mrežu hrvatskih okolišnih udruga).

Pitanja možete postaviti telefonom na 01 460 99 88,   sms-om na 099 460 99 88

ili e-putem na udd@udd.hr

H K R

Sljeme 103,5 mhz, Split 97,9 mhz, Biokovo 107,9 mhz, Šibenik 104,5 mhz, Vinkovci 104,9 mhz, Osijek 98,6 mhz, Slavonski Brod 98,5 mhz, Vukovar 102,4 mhz.

Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012 „Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima“. Projekt sufinancira Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge.

Sadržaj ove emisije isključiva je odgovornost UDD-a i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije. Stajališta izražena u ovoj emisiji ne odražavaju nužno stajališta Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge.

* * *

Počinjemo s info štandovima

„Upravljajmo dobro NAŠIM dobrima“

Najavljujemo info štandove na kojima će se građanima dijeliti brošure „Upravljajmo dobro NAŠIM dobrima“ uz ostale projektne materijale:

–       u Opuzenu, 9. kolovoza 2017., od 17.00-19.00 sati, kod Staroga mosta,

–       u Metkoviću, 11. kolovoza 2017., od 18.00-20.00 sati, na manifestaciji “Dani neretvanske kneževine”,

–       u Imotskom, 14. kolovoza 2017., od 10.00 do 12.00 sati, kod robne kuće IMA na glavnom gradskom trgu,

–       u Pločama, 19. kolovoza 2017., od 18.00-20.00 sati, na Ribarskoj večeri.

Info štandovi dio su projekta Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima”,  koji se provodi u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo iz Zagreba, Udruge DOBRA iz Metkovića i Centra za održivi razvoj iz Imotskoga.

Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012 „Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Brošuru možete pronaći na slijedećoj poveznici:

http://javnodobro.udd.hr/wp-content/uploads/2017/06/Upravljajmo-dobro-nas%CC%8Cim-dobrima.pdf

* * *

Najava

UDD-Udruga za demokratsko društvo

najavljuje predstavljanje

 

prvog izvještaja Policy studije o sadržaju i provedbi Strategije suzbijanja korupcije i Strategije razvoja javne uprave u 2016. i 2017. godini

i

publikacije “Upravljajmo dobro NAŠIM dobrima”,

koje će se održati u utorak, 4. srpnja 2017., u 12 sati, u Klubu Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2/1, u Zagrebu.

Sudjeluju:

Anka Kekez Koštro, autorica analize,

Milan Koštro, autor i urednik publikacije,

Ančica Petrušić, voditeljica projekta,

Branimir Zekić, moderator.

Studija i publikacija nastale su u okviru projekta “Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima“ koji se provodi u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Udruge Dobra i Centra za održivi razvoj.

Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012 „Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. O projektu opširnije na portalu: http://javnodobro.udd.hr/.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate Ančicu Petrušić na 098 314 951 ili na e-adresu: udd@zg.t-com.hr.

* * *

Najava seminara o upravljanju javnim dobrima

UDD – Udruga za demokratsko društvo organizira seminar za predstavnike organizacija civilnoga društva i lokalnih samouprava Grada Zagreba ”Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima”,  koji  će se održati 23. i 24. ožujka 2017. godine, u Zagrebu, u okviru istoimenog projekta.  Seminar se organizira s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva i javne uprave Grada Zagreba na području transparentnosti u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima, osobito vezano uz sukob interesa, javnu nabavu, dodjelu koncesija i pravo na pristup informacijama.

Projekt Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima”,  provodi se u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Udruge DOBRA i Centra za održivi razvoj s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu povećanja odgovornosti  i transparentnosti u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima, jačanja kapaciteta novinara na  istom području, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog upravljanja. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012 „Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Prijave na e-adresu: udd@zg.t-com.hr

 

* * *

Najava predstavljanja izvještaja policy analize o provedbi

strategija suzbijanja korupcije i reforme javne uprave u 2016. godini

Najavljujemo predstavljanja izvještaja policy analize o provedbi strategija suzbijanja korupcije i reforme javne uprave u 2016. godini, koje će se održati u Zagrebu, u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, u srijedu, 21. prosinca 2016. godine, u 11 sati i 30 minuta.

Policy analizu o provedbi strategija suzbijanja korupcije i reforme javne uprave provodi gđa Anka Kekez-Koštro u okviru projekta „Umrežimo se – protiv korupcije!“ što ga UDD – Udruga za demokratsko društvo provodi u partnerstvu s Pravnim fakultetom iz Splita, Udrugom Dobra i Centrom za održivi razvoj  kroz program IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj”. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Na predstavljanju analize će uz Anku Kekez-Koštro sudjelovati prof. dr. Zdravko Petak, Maja Baričević, načelnica Sektora za suzbijanje korupcije pri Ministarstvu pravosuđa, Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, predstavnici partnerskih organizacija (Udruga Dobra i Centar za održivi razvoj) i suradnika (Grada Metkovića), nositelja projekta (UDD – dr. Tihomir Žiljak), te predstavnica ODRAZ-a.

Nakon predstavljanja analize bit će prikazan dokumentarni film „Umrežimo se – protiv korupcije!“.

Za sve dodatne informacije molimo  Vas da nas kontaktirate na 098  314 951 (Ančica Petrušić, voditeljica projekta).

* * *

Najava TV emisija iz ciklusa

„Umrežimo se – protiv korupcije!“

na Nezavisnoj televiziji i TV Dalmaciji

Najavljujemo emisije iz ciklusa „Umrežimo se – protiv korupcije!“ 19. prosinca 2016. godine:

na kanalu Mreža TV Zagreb, od 17.30 sati,  u kojoj o pošasti korupcije gori dr. Neven Šimac,

na kanalu Mreže TV Split, od17.30 sati, u kojoj o participativnom budžetiranju govori Goran Matić iz Zelene Istre.

Ciklus emisija dio je projekta “Umrežimo se – protiv korupcije!”, koji se provodi u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Pravnog fakulteta Split, Udruge Dobra iz Metkovića i Centra za održivi razvoj iz Imotskoga s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu poboljšanja transparentnosti i otvorenosti javne uprave, osobito na lokalnoj razini, jačanja kapaciteta novinara u području transparentnosti, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog vladanja.

Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“.  Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

(Više informacija o projektu: http://www.udd.hr/?page_id=8 )

* * *

Najava radionice u Metkoviću

Građani kreiraju proračun!

Udruga DOBRA Vas poziva na radionicu „Participativno budžetiranje“,  koja će se održati 13. prosinca 2016., od 12.00 – 15.00 sati u Hotelu Narona, Trg kralja Tomislava 1. Radionica se provodi u okviru projekta „Umrežimo se-protiv korupcije!“, a namijenjena je organizacijama civilnog društva, predstavnicima/ama lokalnih i nacionalnih vlasti te političkih stranaka općenito i svim zainteresiranim građanima. Na radionici će biti prezentirano participativno budžetiranje, odnosno sudjelovanje građana u pripremi, donošenju i nadzoru lokalnih proračuna.  Participativno budžetiranje prepoznato je diljem svijeta kao izvrsno sredstvo utvrđivanja potreba lokalne zajednice i značajan alat pri suzbijanju korupcije i klijentelizma.

Radionici će prethoditi organizacija info štanda u ulici Ante Starčevića 8, u Metkoviću, u utorak, 13. prosinca 2016. godine, od 10.00 – 12.00 sati.  Na štandu će predstavnici partnerskih organizacija uz tiskane materijale pružati informacije o projektu i pitanjima vezanima uz projektne teme. (Više informacija o projektu: http://www.udd.hr/?page_id=8 )

Projekt “Umrežimo se – protiv korupcije!” provodi se u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Pravnog fakulteta Split, Udruge Dobra iz Metkovića i Centra za održivi razvoj iz Imotskoga s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu poboljšanja transparentnosti i otvorenosti javne uprave, osobito na lokalnoj razini, jačanja kapaciteta novinara u području transparentnosti, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog vladanja. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na e-adresu: dobra.udruga@gmail.com ili na broj 091 782 96 85.

* * *

Najava info štanda u Zagrebu

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i Međunarodnog dana ljudskih prava organiziramo info štand u Zagrebu, na Cvjetnom trgu (Trg Petra Preradovića), 10. prosinca 2016. godine, od 11 – 13 sati. Predstavnici UDD-a dijelit će građanima brošuru „Korupcija i klijentelizam na lokalnoj razini“ i druge slične materijale iz projekta “Umrežimo se – protiv korupcije!”.

Projekt “Umrežimo se – protiv korupcije!” provodi se u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Pravnog fakulteta Split, Udruge Dobra iz Metkovića i Centra za održivi razvoj iz Imotskoga s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu poboljšanja transparentnosti i otvorenosti javne uprave, osobito na lokalnoj razini, jačanja kapaciteta novinara u području transparentnosti, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog vladanja.

Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“.  Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Više informacija o projektu: http://www.udd.hr/?page_id=8

Brošuru u elektronskom obliku možete pronaći na poveznici:

http://protivkorupcije.udd.hr/wp-content/uploads/2016/02/Bros%CC%8Cura.pdf

* * *

Najava ciklusa TV emisija „Umrežimo se – protiv korupcije!“

Od 9. – 18. prosinca 2016. godine, od 8 sati,/na kanalu Doma TV pogledajte ciklus emisija „Umrežimo se –/protiv korupcije!“. |/strong>

Ciklus/emisija dio je trojekta “Umrežimo we – protiv korupcije!” koji se provodi u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Pravnog fakulteta Split, Udruge Dobra iz Metkovića i Centra ze održivi razvoj iz Imotskoga s ciljem jačanja kapaciteta organizacija/civilnog društva za provedbu aktivnosti u wvrhu poboljšanja transparentnosti i otvorenosti javne uprave, osobito na lokalnoj razini, jačanja/kapaciteta novinara u području transparentnosti, te podi~anje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog vladanja.

Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2011 „Jačanje/potpore organizecijama civilnog društva za/povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“.  Projekt sufinanciva Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

(Više informacija o projektu: http://www.udd.hr/?page_id=8 )

* * *

Najava info štanda u Splitu i Sinju

Najavljujemo održavanje info štandova:

– u Splitu, na Marmontovoj ulici, u petak, 2. prosinca 2016., od 11 – 13 sati,

– u Sinju, na glavnom gradskom trgu, Trgu kralja Tomislava,  u subotu, 3. prosinca 2016., od 11 – 13 sati.

Na štandovima će predstavnici partnerskih organizacija i ustanova uz tiskane materijale pružati informacije o projektu “Umrežimo se – protiv korupcije!” i razgovarati s građanima o problemima vezanim uz projektne teme.

Projekt “Umrežimo se – protiv korupcije!” provodi se u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Pravnog fakulteta Split, Udruge Dobra iz Metkovića i Centra za održivi razvoj iz Imotskoga s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu poboljšanja transparentnosti i otvorenosti javne uprave, osobito na lokalnoj razini, jačanja kapaciteta novinara u području transparentnosti, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog vladanja.

Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“.  Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

(Više informacija o projektu: http://www.udd.hr/?page_id=8 )

* * *

Najava info štanda u Imotskom

Najavljujemo održavanje info štanda u okviru Sajma sportskih udruga, a u organizaciji Zajednice udruga u nedjelju, 27. studenoga 2016, od 15 – 20 sati,  u trgovačkom centru Park&Shop, u Imotskom. Na štandu će predstavnici partnerskih organizacija uz tiskane materijale pružati informacije o projektu “Umrežimo se – protiv korupcije!” i razgovarati s građanima o problemima vezanim uz projektne teme.

Projekt “Umrežimo se – protiv korupcije!” provodi se u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Pravnog fakulteta Split, Udruge Dobra iz Metkovića i Centra za održivi razvoj iz Imotskoga s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu poboljšanja transparentnosti i otvorenosti javne uprave, osobito na lokalnoj razini, jačanja kapaciteta novinara u području transparentnosti, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog vladanja.

Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“.  Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

(Više informacija o projektu: http://www.udd.hr/?page_id=8 )

* * *

Najava seminara o upravljanju javnim dobrima

Udruga DOBRA iz Metkovića u suradnji s UDD – Udrugom za demokratsko društvo organizira seminar za predstavnike organizacija civilnoga društva i lokalnih samouprava Dubrovačko-neretvanske županije “Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima”  koji  će se održati 27. i 28. listopada 2016., u Metkoviću u Hotelu Narona, Trg kralja Tomislava 1, u okviru istoimenog projekta.  Seminar se organizira s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva i javne uprave Dubrovačko-neretvanske županije na području transparentnosti u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima, osobito vezano uz sukob interesa, javnu nabavu, dodjelu koncesija i pravo na pristup informacijama.

Projekt Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima”,  provodi se u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Udruge DOBRA i Centra za održivi razvoj s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu povećanja odgovornosti  i transparentnosti u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima, jačanja kapaciteta novinara na  istom području, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog upravljanja. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012 „Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Program seminara

* * *

Centar za održivi razvoj organizira seminar “Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima”, koji će se održati u Makarskoj, 09. i 10. lipnja 2016. (četvrtak i petak) u okviru istoimenog projekta.

Ovim putem Vas pozivamo da se prijavite i sudjelujete na ovom zanimljivom seminaru.

Cilj seminara je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i javne uprave Splitsko-dalmatinske županije na području transparentnosti u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima, osobito vezano uz sukob interesa, javnu nabavu, dodjelu koncesija i pravo na pristup informacijama.

Za sudionike izvan Makarske pokrivamo troškove puta i smještaja, a za sve sudionike osigurana je prehrana i osvježenje u pauzama. Nema kotizacije.

Prijaviti se možete ispunjavanjem i slanjem priložene prijavnice na e-adresu cor.dalmacija@gmail.com ili putem onlineobrasca na poveznici https://goo.gl/jE7zfi do utorka, 07. lipnja 2016. godine do 16 sati. Broj sudionika je ograničen, a kriterij odabira bit će redoslijed prijave na seminar. Program sa svim potrebnim praktičnim informacijama odabrani sudionici dobit će najkasnije do 08. lipnja 2016. godine do 12 sati.

Projekt Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima”, provodi se u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Udruge Dobra i Centra za održivi razvoj s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu povećanja odgovornosti  i transparentnosti u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima, jačanja kapaciteta novinara na istom području, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog upravljanja. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012 „Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na e-adresu cor.dalmacija@gmail.com, na broj telefona 021/410-274 ili mobitela 098/540 538.

Više informacija na poveznici: http://www.cdr.hr/index.php/702-seminar-za-odgovorno-i-transparentno-upravljanje-javnim-dobrima-i-prirodnim-resursima

* * *

S e m i n a r   z a   n o v i n a r e

U okviru projekta “Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima” organiziramo seminar za novinare u Zagrebu, 27. i 28. svibnja 2016. (petak i subota).

Seminar se organizira  s ciljem jačanja kapaciteta novinara na području transparentnosti, osobito vezano uz pravo na pristup informacijama, sukob interesa, javnu nabavu, dodjele koncesija u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima.

Projekt “Za odgovorno i transparentno upravljanje javnim dobrima i prirodnim resursima”, provodi se u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Udruge Dobra i Centra za održivi razvoj s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu povećanja odgovornosti  i transparentnosti u upravljanju javnim dobrima i prirodnim resursima, jačanja kapaciteta novinara na istom području, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog upravljanja. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012 „Jačanje lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju prirodnim resursima“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Za sudionike izvan Zagreba pokrivamo troškove puta i smještaja, a za sve sudionike osigurana je prehrana. Nema kotizacije.

Prijaviti se možete na e-adresu udd@zg.t-com.hr, do utorka, 24. svibnja 2016. Broj sudionika ograničen je na 20. Kriterij odabira bit će redoslijed prijave na seminar. Program sa svim potrebnim praktičnim informacijama odabrani sudionici dobit će do 25. svibnja 2016. godine.

* * *

Predstavljanje prvog izvještaja policy analize provođenja strategija suzbijanja korupcije i razvoja javne uprave u 2015. godini

30. ožujka 2016. godine, u 10.15 sati, u Kući Europe, Ulica A. Cesarca 4, Zagreb

Analiza provođenja strategija suzbijanja korupcije i razvoja javne uprave provodi se u okviru projekta “Umrežimo se – protiv korupcije!”,  koji se provodi se u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Pravnog fakulteta Split, Udruge Dobra i Centra za održivi razvoj s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu poboljšanja transparentnosti i otvorenosti javne uprave, osobito na lokalnoj razini, jačanja kapaciteta novinara u području transparentnosti, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog vladanja. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

U predstavljanju sudjeluju:

Nj. E. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Marko Kovačić, pomoćnik ministrice uprave,  dr. sc. Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Anka Kekez Koštro, autorica analize s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, prof. emeritus Marc Gjidara, sa Sveučilišta Panthéon-Assas – Paris 2, dr. Neven Šimac, predsjednik Savjetodavnog odbora UDD-a.

Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati na broj: 098 314 951.

* * *

Poziv na seminar “Umrežimo se – protiv korupcije!”

Pozivamo članove organizacija civilnoga društva i predstavnike lokalne uprave Grada Zagreba na seminar “Umrežimo se – protiv korupcije!”, koji će se održati u Zagrebu, 31. ožujka i 1. travnja 2016. u okviru istoimenog projekta.

Seminar se organizira  s ciljem poboljšanja transparentnosti i otvorenosti javne uprave.

Projekt “Umrežimo se – protiv korupcije!” provodi se u partnerstvu UDD – Udruge za demokratsko društvo, Pravnog fakulteta Split, Udruge Dobra i Centra za održivi razvoj s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu aktivnosti u svrhu poboljšanja transparentnosti i otvorenosti javne uprave, osobito na lokalnoj razini, jačanja kapaciteta novinara u području transparentnosti, te podizanje svijesti javne uprave i javnosti o dobrobitima transparentnosti i dobrog vladanja. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Prilažemo program seminara i prijavnicu. Za prijavljene sudionike osigurana je prehrana i osvježenje.

Prijaviti se možete ispunjavanjem i slanjem prijavnice na e-adresu udd@zg.t-com.hr do srijede, 30. ožujka 2016. godine, do 17 sati. Broj sudionika ograničen je na 25. Kriterij odabira bit će redoslijed prijave na seminar.  Svi prijavljeni dobit će informaciju je li njihova prijava prihvaćena do 30. ožujka 2016. do 19 sati, a odabrani će biti obaviješteni o mjestu održavanja seminara.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju – kontaktirajte  nas na broj: 098 314 951!

* * *

Radionica za mlade novinare

Za mlade s područja Grada Zagreba koji bi željeli sudjelovati u radu antikorupcijskog portala i koje zanima istraživačko novinarstvo pozivamo da se prijave na radionicu „Protiv korupcije“ koji će se održati u srijedu, 30. ožujka 2016. godine, od 15 sati, u Zagrebu, u Ulici grada Mainza 24 (u prostorijama Centra za civilne inicijative /CCI/ ). Prilažemo program radionice, a zainteresirane molimo da se prijave na e-adresu:udd@zg.t-com.hr do 30. ožujka 2016. godine, do 13 sati, s naznakom „Radionica za novinare“.  Budući da je broj sudionika ograničen, kriterij odabira bit će redoslijed prijave na seminar.

Projekt se provodi uz potporu Grada Zagreba – Gradskog ureda za obrazovanje.

* * *

Radionica Volontiranjem  za bolji svijet

U okviru projekta Volontiranjem  za bolji svijet organiziramo radionicu edukacije mladih volontera, koja će se održati u četvrtak, 31. ožujka 2016. godine, od 15 do 19 sati, u Zagrebu, u Ulici grada Mainza 24 (u prostorijama Centra za civilne inicijative /CCI/ )

Cilj je radionice  upoznati mlade s volontiranjem, izradom plana volonterske akcije, mogućnostima i prednostima volontiranja te pravima i obvezama volontera.

Okvirni plan rada: osobine i motivacija volontera, uloga, značaj i vrijednost volonterstva, što je potrebno za uspješno volontiranje, kako se uključiti; volontiranje u organizaciji, timski rad; prava i obveze volontera i organizatora volontiranja (Zakon o volonterstvu, Etički kodeks volontera, potvrda o volontiranju); primjeri dobre prakse volontiranja mladih; volonterstvo i razvoj zajednice, građanski aktivizam, kako osmisliti plan volonterske akcije,  organizacija akcija i inicijativa  mladih.

Zainteresirane molimo da se prijave na e-adresu: udd@zg.t-com.hr, s naznakom: VOLONTERSTVO.  Budući da je broj sudionika ograničen, kriterij odabira bit će redoslijed prijave na seminar.

Projekt se provodi uz potporu Grada Zagreba – Gradskog ureda za obrazovanje.

*  *  *

UDD-Udruga za demokratsko društvo objavljuje natječaj za radno mjesto: suradnik/ca na određeno vrijeme (12 mjeseci)

Radno vrijeme: 100% radnog vremena mjesečno

Mjesto rada: Zagreb

Uvjeti:

–          VSS

–          minimalno 1 godina rada na pisanju i provođenju EU projekata, s naglaskom na poznavanje administrativnih procedura u provođenju EU projekata,

– Ơ        poznavanje regulatornog okvira za/financijsko poslovanje organizacija civilnoga društva,

-¤       ¤ izvrsno poznavenje rada na ra%G4

Odgovori